Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣπηλιωτόπουλος: Θέλουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σπηλιωτόπουλος: Θέλουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού

Για το μοντέλο ανάπτυξης που θα διασφαλίσει ένα ασφαλές και βιώσιμο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον για τον Ελληνικό τουρισμό μίλησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Aρης Σπηλιωτόπουλος χαιρετίζοντας τις εργασίες της 16ης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Για το μοντέλο ανάπτυξης που θα διασφαλίσει ένα ασφαλές και βιώσιμο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον για τον Ελληνικό τουρισμό μίλησε ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Aρης Σπηλιωτόπουλος χαιρετίζοντας τις εργασίες της 16ης Γενικής Συνέλευσης<...> του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός τόνισε «Ο Ελληνικός Τουρισμός είναι εθνικός στόχος. Για να έχει η Ελλάδα δικαίωμα στο μέλλον, θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο ανάπτυξης εκείνο το οποίο της διασφαλίζει ένα κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον ασφαλές, βιώσιμο, ικανό να ενώσει διαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές νοοτροπίες και διαφορετικές προσεγγίσεις κάτω από την ίδια ομπρέλα. Την ομπρέλα αυτού που σήμερα ονομάζουμε σύγχρονος ελληνικός τουρισμός», προσθέτοντας «η στρατηγική που ακολουθούμε για την τουριστική ανάπτυξη έχει ήδη φέρει αποτελέσματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει καλλιεργήσει ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον. Ο τουρισμός, σήμερα, στη χώρα μας, ακολουθεί τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας που διασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξή του σε προοπτική εικοσαετίας».

«Για να ανταπεξέλθουμε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, είμαστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσουμε ένα νέο, σύγχρονο, ελκυστικό και αποδοτικό μοντέλο. Μιλήσαμε για μηδενική αρχή. Ούτε υπεραπλουστεύσεις κάνουμε, ούτε συμψηφισμούς, αλλά ούτε και πλειοδοσία στους αριθμούς. Και η αλήθεια μας επιβάλει να μιλήσουμε για τους Δορυφόρους Λογαριασμούς και το Παρατηρητήριο Τουρισμού. Επιτέλους, η Ελλάδα αποκτά ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής της τουριστικής δραστηριότητας, βάσει του οποίου το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης θα έχει τη δυνατότητα να χαράσσει και να εφαρμόζει πολιτικές ανάπτυξης του τουρισμού σωστά, γρήγορα και άρα αποτελεσματικά».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος μίλησε για την εφαρμογή νέων αξόνων δράσης με την ενίσχυση μορφών τουρισμού όπως ο ναυτικός τουρισμός, ο περιηγητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο χειμερινός τουρισμός, ο τουρισμός πολυτέλειας, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός ποιότητας με τα boutique ξενοδοχεία, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας. Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης ήπιων ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού, προσέλκυσης παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων και δημιουργίας υποδομών αθλητικών δραστηριοτήτων όπως τα γήπεδα γκολφ και οι υποδομών ήπιας ανάπτυξης όπως τα eco camping.

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού ο Υπουργός είπε «Έχω ήδη απευθύνει επιστολές προς τα συναρμόδια υπουργεία και έχω θέσει σε εφαρμογή τα πορίσματα της Στρατηγικής Μελέτης για τον τουρισμό. Σε λίγες μέρες ξεκινάμε την ενημέρωση και αμέσως μετά την εκπαίδευση των στελεχών για τη διαχείριση κρίσεων».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων λέγοντας «Μέσα από την εμπειρία μας από τη λειτουργία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, έχουμε εντοπίσει τις δυσκαμψίες που προκαλεί ο μεγάλος αριθμός συναρμοδιοτήτων. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να απλοποιήσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να αποδείξουμε πόσο σωστή ήταν η απόφαση ίδρυσης αυτού του υπουργείου, το οποίο έφθασε πλέον στην ενηλικίωση και μπορεί να διαχειριστεί όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το τουριστικό προϊόν της χώρας μας. Γιατί οι συναρμοδιότητες δεν μας αφήνουν να τρέξουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Aλλα θέματα που κυριάρχησαν στην ομιλία του Υπουργού ήταν η ποιότητα, το περιβάλλον και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

«Εθνικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε την Ελλάδα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό στη διεθνή κατάταξη. Και αυτός ο στόχος περνά μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στις δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, στον σεβασμό του περιβάλλοντος στην επικοινωνιακή πολιτική μας και στους επισκέπτες τους οποίους προσελκύουμε», είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

«Ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι προτιμότερος σε σχέση με την απουσία σχεδιασμού. Οφείλουμε να πιέσουμε ώστε να προχωρήσει στον Εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό, γιατί αυτή τη χωροταξία την έχουμε ανάγκη και γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε χωρίς κανόνες για την αειφορία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Η άποψή μου είναι ότι το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο Τουρισμού δεν μπορεί να προσεγγίσει την Ελλάδα ως ενιαίο οικόπεδο».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος στην αρχή της ομιλίας τους αναφέρθηκε στην συμβολή του απερχόμενου Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Σταύρου Ανδρεάδη αλλά και όλου του Διοικητικού Συμβουλίου στην εξέλιξη και στην ωρίμανση του ελληνικού τουρισμού που τη χαρακτήρισε ως καθοριστική.

«Η νέα διοίκηση και ο νέος Πρόεδρος κ. Νίκος Αγγελόπουλος έχουν πολλά ακόμα να προσφέρουν. Τους καλωσορίζω και τους εύχομαι καλή επιτυχία στις πολλές και δύσκολες δραστηριότητές τους. Είμαι δίπλα σας όχι μόνο ως Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, αλλά κυρίως ως άνθρωπος που πάντα πίστευα και πιστεύω ότι ο Τουρισμός είναι για την Ελλάδα η βαριά της βιομηχανία στην σύγχρονη εποχή», είπε ο Υπουργός.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024