Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτόχος του 2008 η μεγαλύτερη ποιότητα στην προσέλκυση επισκεπτών
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Στόχος του 2008 η μεγαλύτερη ποιότητα στην προσέλκυση επισκεπτών

Με απώτερο στόχο την εξωστρέφεια και την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε χτες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την τρέχουσα χρονιά. Ξεκινώντας από τα θέματα προβολής, ο υπουργός εξήγγειλε την παρουσία του ΕΟΤ σε 125 διεθνείς εκθέσεις (έναντι 114 μέχρι πρότινος) με βασικό ζητούμενο την ποιότητα στην προσέλκυση επισκεπτών…

Με απώτερο στόχο την εξωστρέφεια και την αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε χτες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την τρέχουσα χρονιά. Ξεκινώντας<...>από τα θέματα προβολής, ο υπουργός εξήγγειλε την παρουσία του ΕΟΤ σε 125 διεθνείς εκθέσεις (έναντι 114 μέχρι πρότινος) με βασικό ζητούμενο την ποιότητα στην προσέλκυση επισκεπτών. Ήδη προετοιμάζεται η παρουσία της Ελλάδας στις μεγάλες εκθέσεις του Βερολίνου και της Μόσχας, ενώ σειρά δράσεων προετοιμάζονται και για την Κίνα τον Ιούνιο, αφού το 2008 έχει αναγορευτεί εκτός από πολιτιστική και τουριστική χρονιά για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη νέα καμπάνια του ελληνικού τουρισμού για το εξωτερικού, ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ότι πρόκειται για μια σύγχρονη καμπάνια, η οποία έχει 10 τηλεοπτικές ταινίες. Μία κύρια ταινία και εννέα θεματικές ταινίες, καθεμιά ταινία από τις εννιά θεματικές αφορά σε ένα από τα εξειδικευμένα τουριστικά προϊόντα. “Το καθένα από αυτά απαντά σε συγκεκριμένες και εξειδικευμένες ανάγκες, από υποψήφιους επισκέπτες, στους οποίους θέλουμε να στοχεύσουμε” όπως εξήγησε.

Παράλληλα συνεχίζεται και η προβολή που είχε ξεκινήσει από τα παρελθόντα έτη στα διεθνή μέσα, όπως είναι το CNN και το BBC WORLD. Νέες συνεργασίες ξεκινούν με το TRAVEL CHANNEL, το EURONEWS και το EUROSPORT, αλλά και μεγάλα internet sites, ειδησεογραφικού, ενημερωτικού, αλλά και τουριστικού ενδιαφέροντος με άνοιγμα στις αναδυόμενες αγορές, όπως της Ασίας και του Αραβικού κόσμου.

Αξιοποιώντας και τα άλλα κανάλια επικοινωνίας, όπως είναι ο αθλητισμός, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προχώρησε σε μία στρατηγικής σημασίας συνεργασία προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με αποκλειστικότητα στο EURO LEAGUE. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα κατά τους 4 επόμενους μήνες θα προβληθεί σε χώρες – κλειδιά για την Ελλάδα, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, αλλά και σε αναδυόμενες αγορές, μέσω του EURO LEAGUE, όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, η Πολωνία, σε ανταγωνιστικές χώρες που πια θα έχουμε μέσω του EURO LEAGUE παρουσία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Τουρκία και στην Κροατία και με αυτόν τον τρόπο θα επικοινωνήσουμε το τουριστικό μας προϊόν σε 61 εκατομμύρια στη Νότια Ευρώπη, σε 175 εκατομμύρια πολίτες στην Ανατολική Ευρώπη, σε 21 εκατομμύρια στη Βόρεια Ευρώπη και σε 20 εκατομμύρια στη Δυτική Ευρώπη.

Επενδύσεις

Όσον αφορά στις επενδύσεις αξίζει να τονισθεί ότι με το τέλος του 2007 η συνολική απορρόφηση των πόρων για τον τουρισμό, από το Γ΄ ΚΠΣ έφτασε σε ποσοστό 86,6%, ενώ μέχρι το Μάρτιο του 2004 το αντίστοιχο ποσοστό απορρόφησης ήταν μονοψήφιο. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης μεταξύ όλων των τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων του πλαισίου.

Μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2007, στον τομέα τουρισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης διαχειρίστηκε έργα συνολικού προϋπολογισμού 690,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η δημόσια δαπάνη, κοινοτική και εθνική, ανήλθε στα 247,2 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ όλα τα έργα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το Υπουργείο, στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ, θα ολοκληρωθούν εντός του 2008 τόσο το σύγχρονο σύστημα κατάταξης αστεριών και κλειδιών, όσο και το πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης για εργαζόμενους, εποχιακά ανέργους και επιχειρηματίες στον τουρισμό, προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων, που εφαρμόζεται από 97 ΚΕΚ και αφορά σε 8.000 εργαζόμενους.

Στον αναπτυξιακό νόμο σημειώνεται ότι έως και σήμερα έχουν εγκριθεί 1.057 καινούριες επενδύσεις, συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν 7.500 θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θαλασσίου τουρισμού, εντός του έτους θα προκηρυχθούν οι απαιτούμενοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί προκειμένου να αναδειχθεί ο φορέας διαχείρισης για τη λειτουργία, όπως και την ολοκλήρωση με λιμενικές ή και χερσαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, στις μαρίνες Μυτιλήνης, Αργοστολίου, Ζακύνθου και στα Μάλλια της Κρήτης. Επίσης το επόμενο διάστημα προωθείται η παραχώρηση καταφυγίου τουριστικών σκαφών στο Πόρτο Χέλι και τη Σκόπελο.

Σε ό,τι αφορά στην προγραμματική 2007 – 2013, δηλαδή το Δ΄ΚΠΣ, βασικός στρατηγικός στόχος των παρεμβάσεων στον τομέα του τουρισμού θα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Το συνολικό ποσό των πόρων δημόσιας δαπάνης, κοινοτικοί και εθνικοί πόροι δηλαδή, που θα διαχειριστεί το Υπουργείο και οι εποπτευόμενοι φορείς, ανέρχεται για τις 13 περιφέρειες, στο ύψος των 564 εκατομμυρίων ευρώ. Για τις 8 περιφέρειες, μη μεταβατικής στήριξης, οι παρεμβάσεις θα ανέλθουν στα 320 εκατομμύρια ευρώ δημοσίας δαπάνης, με άξονες προτεραιότητας την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας, αλλά παράλληλα και την προστασία του καταναλωτή. Στις υπόλοιπες 5 περιφέρειες, δηλαδή στις περιφέρειες μεταβατικής στήριξης, θα ενισχυθούν κατά κύριο λόγο από τα ΠΕΠ, με συνολικό ύψος των παρεμβάσεων 244 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ποσά που κατανέμονται ανά άξονα και περιφέρεια αφορούν:

  1. Την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  2. Την προβολή και τη δημοσιότητα και
  3. Τα δημόσια έργα και τα έργα υποδομών.


Στα δημόσια έργα περιλαμβάνονται καινοτόμες προτάσεις για τα τουριστικά αγκυροβόλια και συγκεκριμένα για Αγκρίστρι, Ουρανούπολη, `Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, Μαραθόκαμπο Σάμου, Γλύφα Ηλείας, Σέριφο κ.ο.κ. Περιλαμβάνονται κέντρα θαλασσοθεραπείας, ιαματικές πηγές και συγκεκριμένα σε Καμένα Βούρλα, Σίφνο, Υπάτη, Καϊάφα, καταδυτικά κέντρα, διατηρητέα ή παραδοσιακά ξύλινα σκάφη όπως το γνωστό της Ύδρας, χιονοδρομικά κέντρα στον Παρνασσό, αλλά και στο Καϊμακτσαλάν, το Καρπενήσι και τα Βαρδούσια, ορειβατικά κέντρα όπως το Σέλι κ.ο.κ.

“Κατά την συγκεκριμένη εξειδίκευση αυτών των δράσεων” επεσήμανε ο κ. Υπουργός “έχουμε θέσει ως προτεραιότητα το περιβάλλον, όχι μόνο για τη διατήρηση και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, αλλά και όσον αφορά στην επιχειρηματικότητα την προβολή και την κατάρτιση”, ενώ όπως επεσήμανε “στόχος μας είναι, ξεκινώντας από φέτος, του χρόνου το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού να είναι για πρώτη φορά ένα πρωτότυπο οικολογικό χιονοδρομικό κέντρο”.

Στοχεύοντας στην προβολή της ποιότητας, του περιβάλλοντος αλλά και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και όντας το 2008 έτος αφιερωμένο στον γνωστό αρχιτέκτονα Κωνσταντινίδη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι κατά τη διάρκεια του 2008 να αναζητηθούν τρόποι διάσωσης της τεράστιας κληρονομιάς του ΕΟΤ, όπως η ψηφιοποίηση των εικόνων του αρχείου του, με πιθανή υπαγωγή του έργου στις δράσεις του Δ’ ΚΠΣ.

Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης

Επιπλέον, μεγάλη προσπάθεια “συμμαζέματος” της δημόσιας περιουσίας, που ανήκει στην ΕΤΑ, έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με στόχο την καταγραφή και την οργανωμένη παρακολούθηση της ώστε να επιτευχθεί τελικά η προστασία της. Ήδη έχει ολοκληρώσει η διαδικασία για την αξιοποίηση των δυο ΞΕΝΙΑ, Τσαγκαράδας και Θάσου, ενώ στο τελικό στάδιο είναι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας Φαλήρου. Σε προηγμένο στάδιο βρίσκονται επίσης οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των ΞΕΝΙΑ Βυτίνας και Σκιάθου, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο του διαγωνισμού για το Καζίνο της Κέρκυρας και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση δυο πολύ σημαντικών εκτάσεων στη Ρόδο, στην Αφάντου και στην Αττική, στην Ανάβυσσο με σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα. Παράλληλα, μελετάται η αξιοποίηση των τριών ΞΕΝΙΑ στην Κύθνο, στο Πλαταμώνα και στο Παλιούρι, η αξιοποίηση των τουριστικών περιπτέρων στον `Αγιο Λουκά στους Δελφούς και στον `Αγιο Δημήτρη Λουμπαδιάρη εδώ στην Αττική, διατηρώντας τον αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα, ενώ μελετάται και η αξιοποίηση των μεγάλων εκτάσεων στο Παλιούρι της Χαλκιδικής ή στον `Αγιο Ιωάννη Νικήτης.

Μία δεύτερη κατηγορία παρεμβάσεων που ξεκίνησαν δυναμικά το 2007 είναι η ανάπτυξη ειδικών τουριστικών υποδομών και η αναβάθμιση υπηρεσιών στις τουριστικές εγκαταστάσεις όπου η ίδια η ΕΤΑ έχει τη διαχείριση. Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού π.χ. αλλάζει. Έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σημαντικές παρεμβάσεις και την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων η κίνηση στο χιονοδρομικό έδειξε ότι τα έργα αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του χιονοδρομικού κέντρου έπιασαν τόπο, αφού στις 15 μέρες των Χριστουγέννων είχε τις ίδιες επισκέψεις που είχε την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τις 67.890 επισκέψεις.

Στον Καϊάφα από την άλλη, όχι μόνο ανακαινίζεται το ιαματικό κέντρο, αλλά αναπτύσσεται ένα σύγχρονο πρότυπο κέντρο αναψυχής, με έμφαση στο περιβάλλον, αλλά σε συνδυασμό με ήπιες δραστηριότητες, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ναυταθλητικό κέντρο.

Στην κεντρική Στερεά Ελλάδα προγραμματίζεται η ανάπτυξη ενός σύγχρονου πόλου ιαματικού και αθλητικού τουρισμού, αξιοποιώντας τις ιαματικές πηγές και τις τουριστικές εγκαταστάσεις στην Υπάτη – Θερμοπύλες, αλλά και στα Καμένα Βούρλα – Αιδηψό.

Στους στόχους του υπουργείου περιλαμβάνεται επίσης η αναγόρευση της Χαλκιδικής σε περιοχή για την ανάπτυξη γκολφ («Golf destination») και της Αθήνας σε «City Break», με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εκθεσιακού κέντρου Ελληνικού, ώστε να αναδειχθεί σε ουσιαστικό εργαλείο προώθησης του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού.

Δορυφόρος Λογαριασμού

Απόλυτα θετική χαρακτήρισε την αποτίμηση αποτελεσμάτων των πιλοτικών σταδίων της έρευνας συνόρων για το έργο του δορυφόρου τουρισμού ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Έτσι, από 1η Γενάρη του 2008 η έρευνα συνόρων διεξάγεται κανονικά με τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και στο ερωτηματολόγιο περιλαμβάνονται και ειδικές ερωτήσεις που αφορούν στο δορυφόρο λογαριασμό τουρισμού. “Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τον ελληνικό τουρισμό, πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια, να κάνουμε σωστή διάγνωση και με βάση αυτή να προχωρήσουμε. Έτσι, δε φοβόμαστε, προχωρούμε σε πιο αντικειμενική καταγραφή όλων των στοιχείων, ξεκινώντας από μηδενική βάση την πρώτη συγκριτική βάση της πορείας του ελλαδικού τουριστικού προϊόντος από σήμερα και μετά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Υπουργός.

Επιπλέον, από τις 6/8/2007 υπάρχει η έρευνα ταξιδιών εσωτερικού ταξιδιού. Επιπλέον το παρατηρητήριο τουρισμού με τα στοιχεία που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται θα είναι πηγή αξιόπιστων και κρίσιμων πληροφοριών για τους φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού. Έτσι η Ελλάδα αποκτά ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής της τουριστικής δραστηριότητας, βάσει του οποίου το Υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να χαράσσει, να εφαρμόζει πολιτικές ανάπτυξης του τουρισμού σωστά, αποτελεσματικά και ευέλικτα.

Τέλος ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στη λειτουργία τουριστικών γραφείων και ειδικότερα στη δημιουργία συνεγγυητικού κεφαλαίου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό μέτρο της προστασίας του καταναλωτή και της ασφάλειας των τουριστών, ενώ αυτές τις μέρες θα υπογραφεί Υπουργική Απόφαση για την ολοκλήρωση του κανονισμού λειτουργίας των υδροθεραπευτηρίων και τους όρους για τη χορήγηση σήματος λειτουργίας, καθώς και της θαλασσοθεραπείας και spa.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024