Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογο του πραγματοποίησε χτες ο Λιάπης

Συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογο του πραγματοποίησε χτες ο Λιάπης

Συνάντηση με τον Αυστριακό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Μεταφορών, κ. Hubert Gorbach, πραγματοποίησε χτες, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, κατόπιν προσκλήσεως του τελευταίου προς τον Αυστριακό ομόλογο του να επισκεφτεί τη χώρα μας…

Συνάντηση με τον Αυστριακό Αντικαγκελάριο και Υπουργό Μεταφορών, κ. Hubert Gorbach, πραγματοποίησε χτες, Τετάρτη 27 Ιουλίου 2005,<...>ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης, κατόπιν προσκλήσεως του τελευταίου προς τον Αυστριακό ομόλογο του να επισκεφτεί τη χώρα μας.

Στα πλαίσια της συνάντησης, ο κ. Λιάπης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στον Αυστριακό Αντικαγκελάριο για την προώθηση των θεμάτων της Ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς των μεταφορών και των επικοινωνιών.

Ειδικότερα, στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, και αναφορικά με τις εξωτερικές αεροπορικές σχέσεις της Κοινότητας και κυρίως τις σχέσεις της Κοινότητας με τις ΗΠΑ, ο κ. Λιάπης δήλωσε ότι “στόχος θα πρέπει να είναι η χωρίς καθυστέρηση σύναψη μιας ισορροπημένης συμφωνίας Ε.Ε. – Η.Π.Α., που θα εγκαταστήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και θα δώσει ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών”. Σε ότι αφορά εξάλλου στα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών με μειωμένη κινητικότητα, τονίστηκε η θετική στάση της χώρας μας στην προώθηση της ρύθμισης αυτής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιβάτες με κινητικά προβλήματα.

Όσον αφορά στην Πολιτική Αεροπορία, τονίστηκε επίσης η ελληνική υποστήριξη στην επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια στην Πολιτική Αεροπορία (EASA), ώστε να περιλάβει και τα αεροδρόμια, που θα αποτελέσει πολύ θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ασφάλειας των πτήσεων.

Στη συνέχεια, σε ότι αφορά στις χερσαίες μεταφορές και συγκεκριμένα το `3ο Σιδηροδρομικό Πακέτο`, ο κ. Λιάπης επεσήμανε ότι “η χώρα μας επιθυμεί την προώθηση των ρυθμίσεων για την αναβάθμιση της ποιότητας των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών, καθώς και την ανάπτυξη των διεθνών σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών”.

Για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, ο Έλληνας Υπουργός υποστήριξε ότι “θα πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ώστε να ολοκληρωθεί η επιλογή του παραχωρησιούχου (concessionnaire) μέχρι το τέλος του 2005 και στις αρχές του 2006 να ξεκινήσει τις εργασίες της η Εταιρία που θα υλοποιήσει την ανάπτυξη και λειτουργία του Προγράμματος”.

Τέλος, ο έλληνας υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ζήτησε την υποστήριξη του Αυστριακού Ομολόγου του για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για τη βελτίωση των διασυνοριακών διελεύσεων κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού `Αξονα Χ, για να σταματήσουν αυτές να αποτελούν τροχοπέδη ανάπτυξης του και να καταστεί και πάλι ο βασικός `Αξονας, που θα συνδέει τη χώρα μας με την Κεντρική Ευρώπη. Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου θα γίνει σε υπουργική Σύνοδο των χωρών του `Αξονα, που προβλέπεται να συγκληθεί στη χώρα μας στις αρχές του 2006.

Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μιχάλης Λιάπης δήλωσε τα ακόλουθα:

“Είναι χαρά μου, που φιλοξενούμε σήμερα στο Υπουργείο μας τον ομόλογο μου Αντικαγκελάριο και Υπουργό Μεταφορών της Αυστρίας. Και μάλιστα είναι και τιμή, διότι είμαστε η πρώτη χώρα, που επισκέπτεται αφού θα αναλάβουν την προεδρία της Ε.Ε. το επόμενο εξάμηνο. Είχαμε μια γόνιμη και ειλικρινή συζήτηση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Μας είπε ότι θα μας βοηθήσει και στο θέμα του τραμ, διότι έχουν μοναδική εμπειρία. Το Τραμ στην Βιέννη έχει περίπου 500 χιλιόμετρα μήκος, είναι το παλιότερο της Ευρώπης, λειτουργεί εδώ και 120 χρόνια. Θα στείλουμε λοιπόν μια αντιπροσωπεία για να δούμε την εμπειρία τους και να μας διευκολύνουν σε ότι αλλαγές χρειάζονται.

Επίσης συμφωνήσαμε ότι θα μας βοηθήσει στο να υπογράψουμε το επόμενο εξάμηνο, που θα είναι η Αυστρία προεδρεύουσα χώρα, ένα πρωτόκολλο για τις διασυνοριακές διελεύσεις στον πανευρωπαϊκό `Αξονα 10, που ενώνει την κεντρική Ευρώπη με την Νοτιοανατολική. Και είμαι ευτυχής που θα έχει την προεδρία ο ομόλογός μου και φίλος μου, που έτσι θα προχωρήσουμε στην γρηγορότερη, καλύτερη και απρόσκοπτη σύνδεση της Ελλάδας με την κεντρική Ευρώπη”.

Με τη σειρά του, ο Αυστριακός Υπουργός, κ. Hubert Gorbach, ανέφερε τα ακόλουθα:

“Κατ` αρχάς θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε στην Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πολύ ωραία που βρίσκομαι σε αυτή την πανέμορφη χώρα με όλους αυτούς τους φιλόξενους και συμπαθητικούς ανθρώπους. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Αυστρίας είναι πάρα πολύ καλές και η προσωπική μας φιλία βέβαια είναι κάτι το οποίο μετράει για μένα και με τον τρόπο αυτό οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα καταστούν ακόμη καλύτερες στο μέλλον.

Υπάρχουν βέβαια κάποιο μικρά θέματα που μας ενδιαφέρουν, φαντάζομαι βέβαια ότι ενδιαφέρουν και εσάς και πολύ σύντομα θέλω αναφέρω. Τα μικρά αυτά και λίγα θέματα, όπως π.χ. κατά την άποψη της Αυστρίας, οι μικρές χώρες πρέπει να συνενώνονται και να συνεργάζονται στα πλαίσια της Ε.Ε.. Τούτο κατέστη σαφές και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, όπου όλοι σας ξέρετε ανέκυψαν κάποια προβλήματα, και αναφέρομαι στο θέμα των δημοψηφισμάτων για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Ε.Ε., στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό ο οποίος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτά είναι θέματα που εκκρεμούν και για αυτό πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να τα λύσουμε κύριε Υπουργέ. Θεώρησα λοιπόν, επειδή έχουμε και αυτή την προσωπική σχέση, ενόψει της προεδρίας, την πρώτη χώρα που πρέπει να επισκεφθώ να είναι η Ελλάδα.

Όσον αφορά στο θέμα του Τραμ, όπως είπα στο συνάδελφο και φίλο κ. Λιάπη, είμαστε στη διάθεσή του να προσφέρουμε την εμπειρία που έχουμε συγκεντρώσει. Με την ευκαιρία να εκφράσω συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την άψογη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι αυτοί έδωσαν την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποδείξει τις δυνατότητες και την ικανότητα να αντεπεξέλθει σε μεγάλα γεγονότα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε τα μικρά, όπως είναι το θέμα του μνημονίου για τον `Αξονα 10, ένας σημαντικός διάδρομος που ενώνει την Ευρώπη με την Ελλάδα μέσα από την Αυστρία, ακόμη και τον Διάδρομο 4. Πάντως η υποστήριξή μας για τον `Αξονα 10 είναι δεδομένη. Η καλή συνεργασία μας θα είναι δεδομένη ακόμη και για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024