Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΣυνάντηση του Γ. Τσακίρη με τον αναπ. υπουργό Πολιτισμού για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Συνάντηση του Γ. Τσακίρη με τον αναπ. υπουργό Πολιτισμού για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με τη διεκδίκηση από πολλούς νέους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αλλοδαπών και εγχώριων, υπέρογκων αμοιβών από τα ξενοδοχεία, για τις συσκευές τηλεόρασης που υποχρεούνται τα ξενοδοχεία να διαθέτουν στα δωμάτια.

Μετά την αναπάντεχη εμφάνιση πολλών νέων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αλλοδαπών και εγχώριων, που διεκδικούν υπέρογκες αμοιβές από τα ξενοδοχεία για τις συσκευές τηλεόρασης που υποχρεούνται τα ξενοδοχεία να διαθέτουν στα δωμάτια, ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Κώστα Τζαβάρα με έγγραφό του από την 5 Ιουλίου 2012 συνάντηση, προκειμένου να του εκθέσει την άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας με αποδέκτη όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας και να ζητήσει την παρέμβαση του στο θέμα το οποίο έχει αναδειχθεί σε σημαντική τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου μετά από μήνες αναμονής, χωρίς όμως να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα. Ο υπουργός πολιτισμού αρνήθηκε κάθε εμπλοκή του στο θέμα. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, επικουρούμενος από έγκριτο νομικό, καθηγητή πανεπιστημίου, περιέγραψε την επιτυχή προσπάθεια του ΞΕΕ να υπάρξει εξορθολογισμός στις αμοιβές που καταβάλλουν τα ξενοδοχεία μέσω της υπογραφής μνημονίων με τους μέχρι τότε γνωστούς φορείς διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών  δικαιωμάτων και την εξομάλυνση έκτοτε των σχέσεων των εν λόγω φορέων με τα ξενοδοχεία. Η επιθετική όμως εμφάνιση νέων διεκδικητών αμοιβών από τα ξενοδοχεία έχει ανατρέψει το όλο σκηνικό, προκαλώντας μεγάλη αγανάκτηση στην ξενοδοχειακή κοινότητα, γεγονός που επιβάλλει την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. Παράλληλα, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δεν προβλέπει καμία ασφαλιστική δικλείδα απέναντι στη διαρκή εμφάνιση νέων οργανισμών, που θα απαιτούν συνεχώς και νέες αμοιβές από τους χρήστες, οι οποίοι και τελικώς δεν τυγχάνουν καμίας προστασίας από τον νόμο.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνώρισε ότι είναι αναγκαία η εξισορρόπηση των συμφερόντων μεταξύ δημιουργών και χρηστών, εντούτοις κατέληξε ότι δεν προτίθεται να κινήσει καμία διαδικασία για παρέμβαση του Υπουργείου του προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης και εξορθολογισμού του νομοθετικού πλαισίου. Ο νομικός σύμβουλος του ΞΕΕ κατέθεσε στον κύριο υπουργό νομοθετική ρύθμιση, η οποία συμβαδίζει με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο και αντιμετωπίζει σε σημαντικό βαθμό τη δυσλειτουργία που παρατηρείται στη σχέση δικαιούχων αμοιβών και χρηστών. Ο κ. υπουργός, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του και τη διαφωνία του για οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβασή του, δεσμεύτηκε να εξετάσει την υποβληθείσα από το ΞΕΕ νομοθετική ρύθμιση και να δώσει σχετική απάντηση. Η διοίκηση του ΞΕΕ εκφράζει την απογοήτευση της για την αντιμετώπιση του προβλήματος, διαχρονικά, από το Υπουργείο Πολιτισμού και προτίθεται να αναζητήσει άλλους δρόμους αντιμετώπισης των απαιτήσεων και επίλυσης των διαφορών μεταξύ των νέων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων και των ξενοδοχείων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024