Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνάντηση του Κινήματος Αλλαγής με τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπάλληλων, Επισιτισμού και Μαγείρων στο Ηράκλειο
Τουριστική πολιτική

Συνάντηση του Κινήματος Αλλαγής με τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπάλληλων, Επισιτισμού και Μαγείρων στο Ηράκλειο

Επιπλέον προβλήματα που εξέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι η μη εμφάνιση του χρόνου ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με βάσει των στοιχείων του συστήματος 'ΕΡΓΑΝΗ' για όσους εργαζόμενους δήλωσαν μονομερώς την αναστολή όπως προέβλεπε ο νόμος.

Στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου συνάντηση κλιμακίου του Κινήματος Αλλαγής με το προεδρείο του ΕΚΗ και σωματεία και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του ΕΚΗ κ. Στέλιο Βοργιά, την γενική γραμματέα κα Ελένη Μανουσάκη και την υπεύθυνη Οικονομικών κα Διονυσία Σαριδάκη καθώς και τους προέδρους των σωματείων, Ξενοδοχοϋπάλληλων κ. Νίκο Κοκολάκη, Επισιτισμού κ. Μιχάλη Ριζικιανάκη και Μαγείρων κ. Μιχάλη Μωυσάκη. Το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής αποτελούσαν ο γραμματέας της Κ.Ο. κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο γραμματέας της Ν.Ε Ηρακλείου κ. Αντώνης Ζαχαριουδάκης και ο γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Ηρακλείου κ. Γιάννης Σχοινάς.

Ο πρόεδρος του ΕΚΗ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στη δύσκολη περίοδος της πανδημίας για όλη την κοινωνία, που όμως είναι πολύ δυσκολότερη για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικροσυνταξιούχους που έμειναν χωρίς ΕΚΑΣ και όλους τους αδύναμους και χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης τους και προστασία των δικαιωμάτων τους και κυρίως των συλλογικών συμβάσεων. Μέσα στην πανδημία, αυξάνονται η  ανασφάλιστη και επικίνδυνη εργασία, αλλά και οι πραγματικές απολύσεις και η αποζημίωση ειδικού σκοπού από προσωρινή τείνει να γίνει μόνιμη και να υποκαταστήσει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις.

Τέθηκαν επίσης σημαντικά ζητήματα που αφορούν στους επιμέρους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού και γενικότερα των υπηρεσιών, “τα μέτρα στήριξης που ούτως ή αλλιώς είναι ανεπαρκή και είναι ενδεικτικό ότι σήμερα δυστυχώς δε λαμβάνουν ούτε το επίδομα ανεργίας ούτε άλλης μορφής στήριξη, 4 στους 5 ανέργους, που για την Κρήτη σημαίνει από τους 82.000 ανέργους, οι 64.000 είναι χωρίς επίδομα”.

Συγκεκριμένα τα μέτρα και η γραφειοκρατία εξαιρούν από το επίδομα ανεργίας:
1. Εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό κλπ που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν για το 2020, τα 50 ημερομίσθια εργασίας όπως προβλέπεται από το νόμο, ενώ τα είχαν υπερκαλύψει το 2019,
2. Εποχιακά εργαζόμενους που εργάστηκαν για πρώτη φορά το 2020 και ενώ συμπλήρωσαν τα 50 ένσημα όπως προβλέπει ο νόμος, τους ζητούν να έχουν τουλάχιστον 80 ακόμη και για παλιούς εργαζόμενους που διέκοψαν την εργασία λόγω στρατιωτικής θητείας ή εγκυμοσύνης.
3. Εποχιακά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τα 50 ένσημα, αλλά οι επιχειρήσεις που εργάστηκαν “έχασαν” τυπικά τον εποχιακό χαρακτήρα σύμφωνα με το νόμο, Τουριστικές Επιχειρήσεις, Αφορολόγητα, εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, χειριστές, rent a car κλπ λόγω COVID-19 και ανατροπής των δεδομένων,
4. Μακροχόνια άνεργους που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό δικαιούχων.
5. Άνεργους που έληξε η καταβολή του επιδόματος τους προηγούμενους μήνες και δεν περιλαμβάνονται στην παράταση

Επιπλέον προβλήματα που εξέθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είναι η μη εμφάνιση του χρόνου ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με βάσει των στοιχείων του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” για όσους εργαζόμενους δήλωσαν μονομερώς την αναστολή όπως προέβλεπε ο νόμος. Η αύξηση των κοινωνικά ασφαλιστικά είναι σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ο βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ευχαρίστησε εκ μέρους του κλιμακίου για την ενημέρωση και ανέπτυξε τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και των αδύναμων, καθώς και την ανάγκη στήριξης των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων μέσα από τη στήριξη της εργασίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024