Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνάντηση Βουλγαράκη με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ
Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

Συνάντηση Βουλγαράκη με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ

Με τον Πρόεδρο, κ. Ιωάννη Βαρδαγαστάνη και αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων Με Αναπηρία συναντήθηκε τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρδαγαστάνης εξέθεσε στον κ. Βουλγαράκη τα προβλήματα…

Με τον Πρόεδρο, κ. Ιωάννη Βαρδαγαστάνη και αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων Με Αναπηρία συναντήθηκε τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Κατά<...>τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρδαγαστάνης εξέθεσε στον κ. Βουλγαράκη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα `Ατομα με Ειδικές Ανάγκες στις μετακινήσεις τους, τόσο στους χώρους των λιμένων όσο και στα πλοία, αλλά και το θέμα των εκπτώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Ο κ. Υπουργός άκουσε με κατανόηση τα προβλήματα και ενημέρωσε την αντιπροσωπεία πως όσον αφορά στην προσβασιμότητα των εγκαταστάσεων των λιμένων έχει δοθεί ήδη εγκύκλιος στους Οργανισμούς να προχωρήσουν σε έργα, ενώ για τις εκπτώσεις στα εισιτήρια ενημέρωσε πως στο νομοσχέδιο, που βρίσκεται ήδη στα στάδιο της υπογραφής από τα συναρμόδια Υπουργεία και αφορά στα δικαιώματα των επιβατών, ενσωματώνεται παλιά υπουργική απόφαση για μειώσεις.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε: «Με τη Συνομοσπονδία Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες κάναμε μια εκτενή συζήτηση για τη δυνατότητα προσπέλασης στις βασικές εγκαταστάσεις των Οργανισμών Λιμένων αλλά και για την εκπτωτική πολιτική, που έχουν οι ακτοπλοϊκές εταιρίες στα άτομα, που είναι εφοδιασμένα με τα ειδικά έγγραφα των ΑΜΕΑ. Διαβεβαίωσα πως ό,τι ίσχυε στο Νόμο που είχει κατατεθεί από το συνάδελφό μου πρώην Υπουργό, κύριο Κεφαλογιάννη, πριν από μερικούς μήνες, επανακατατίθεται. Συνεπώς, ο Νόμος θα προβλέπει τις δυνατότητες έκπτωσης με το ίδιο ποσοστό και τις ίδιες διαδικασίες, όπως είχε συμφωνηθεί. Ενημέρωσα επίσης ότι με εγκύκλιο, που έχει δοθεί στους Οργανισμούς Λιμένων, λαμβάνεται μέριμνα, έτσι ώστε να βελτιωθεί η προσπελασιμότητα και η προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις των Λιμένων. Αυτό θα γίνει με ειδικές διαγραμμίσεις και διαδρόμους, που να διευκολύνουν τους ανθρώπους, που έχουν πρόβλημα όρασης, με ασανσέρ και ειδικές πολυθρόνες για όσους έχουν κινητικά προβλήματα και τέλος με μια σειρά από άλλα μέτρα, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα σύντομα.

Θέλω να πω ότι πραγματικά χρειάζεται μια πολύ προσεκτική προσέγγιση, ούτως ώστε να διευκολύνονται όλοι οι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή τους. Οφείλουμε από την πλευρά μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους διευκολύνουμε“.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα προλάβει να ψηφιστεί ο νόμος μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε να ισχύσουν αυτά τα μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι Ο Νόμος είναι ήδη στα συναρμόδια Υπουργεία και το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρει το δρόμο της Ολομέλειας, προκειμένου να γίνει Νόμος του Κράτους“. “Ο Νόμος αυτός”, πρόσθεσε “όσον αφορά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ουσιαστικά ενσωματώνει μια παλιά εγκύκλιο, η οποία ήταν σε επίπεδο Υπουργικής Απόφασης, γι’ αυτό κι άλλες φορές ετηρείτο και άλλες όχι. Αυτή η Υπουργική απόφαση τώρα γίνεται Νόμος του Κράτους”.

Ως προς τα προβλήματα με την ακτοπλοΐα και τα ακριβά εισιτήρια, που φημολογείται ότι θα ακριβύνουν και άλλο μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι “το Υπουργείο καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές δοθείσης της πολύ μεγάλης αύξησης του πετρελαίου”. Ωστόσο, όπως είπε, πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, που το Υπουργείο κοιτάει πολύ προσεχτικά και προσπαθεί να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, ούτως ώστε να έχουμε εισιτήρια, τα οποία να ανταποκρίνονται στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Βαρδαγαστάνης δήλωσε: «Αναπτύξαμε στον κύριο Υπουργό αντιπροσωπεία τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος της χώρας για την αποτελεσματική προστασία των ατόμων με αναπηρία από άνιση μεταχείριση, από διακρίσεις, από έλλειψη προσβασιμότητας. Θέματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ανεξάρτητη αλλά και με την ασφαλή μετακίνηση με τα μέσα των διαθαλασσιών μετακινήσεων της χώρας. Δύο σημαντικοί τομείς:

  1. ο τομέας της προσβασιμότητας. Στον τομέα της προσβασιμότητας αναπτύξαμε στον Υπουργό τη θέση μας ότι θα πρέπει η προσβασιμότητα να ισχύει παντού και καθολικά σε όλα τα πλοία της χώρας. Δηλαδή και στις πορθμειακές γραμμές αλλά και στα πλοία, που κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές. Προσβασιμότητα, η οποία δεν είναι στοιχείο μόνον που αφορά στα άτομα με αναπηρία που ζουν στα νησιά αλλά αφορά όλα τα άτομα με αναπηρία που επισκέπτονται τα νησιά μας ή όλους τους ξένους, που επισκέπτονται τη χώρα μας, μια χώρα που μπορεί να είναι πιο φιλική και πιο προσβάσιμη στους ξένους με αναπηρία βοηθώντας και τη βιομηχανία του τουρισμού μας. Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες. Νομίζουμε χρειάζεται μια πιο συντονισμένη προσπάθεια στα ζητήματα της προσβασιμότητας. Ταυτόχρονα νομίζουμε ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να υπερβεί την Ευρωπαϊκή, η οποία προβλέπει τα νεόδμητα πλοία, από το 2004 και μετά να είναι προσβάσιμα εφόσον κάνουν διαδρομές πάνω από 27 μίλια. Εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική νομοθεσία πρέπει να προβλέψει την προσβασιμότητα για όλα τα πλοία ανεξαρτήτως των διαδρόμων.
  2. το δεύτερο είναι το ζήτημα της εκπτωτικής πολιτικής, της θέσπισης δηλαδή κοινωνικής πολιτικής για τα ναύλα, που πληρώνουν τα άτομα με αναπηρία στα καράβια. Ο Υπουργός μας ανέφερε αυτό που γνωρίζαμε, ότι υπήρχε στο προηγούμενο Σχέδιο Νόμου, που είχε καταθέσει ο κύριος Κεφαλογιάννης στη Βουλή. Θεωρούμε ότι χρειάζεται βελτίωση αυτή διάταξη, διότι είναι έτσι το σύστημα πιστοποίησης της αναπηρίας, που το ποσοστό 80% αφήνει απ’ έξω σοβαρές αναπηρίες, που πραγματικά έχουν σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης. Γι’ αυτό ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό να εξετάσει το 67% για ορισμένες κατηγορίες αναπηρίας, γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκλείονται ουσιαστικά από τη ρύθμιση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων δεν τη συνδέουμε με τις θερινές διακοπές ή με τη χειμερινή περίοδο. Ένα άτομο με αναπηρία πρέπει να μπορεί να μετακινείται με ασφάλεια, με ανεξαρτησία και με αυτονομία είτε είναι καλοκαίρι είτε είναι χειμώνας”.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα μέλη της Συνομοσπονδίας, που αποκλείονται από την εκπτωτική πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Βαρδαγαστάνης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Κοιτάξτε, είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε με το νομικό σύμβουλο του Υπουργού, διότι σας είπα για το θέμα της πιστοποίησης της αναπηρίας. Μπορεί να είσαι ένα άτομο με κινητική αναπηρία 80% και άνω και ένα που έχει από 67% έως 80%, που σχεδόν να είναι ίδια αναπηρία. Να σας φέρω ένα απλό παράδειγμα. Κάποιος που η μεσογειακή αναιμία έχει προσδόκιμο ζωής κάτω από 40 χρόνια. Υπάρχει επίσης πρόβλημα με τη νοητική αναπηρία και τον αυτισμό. Το 80% και άνω δεν μπορεί να καλύψει αυτές τις κατηγορίες, για την πιστοποίηση της αναπηρίας ο Κώδικας Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας δίνει από 67% και άνω.

Νομίζουμε ότι είναι θέματα, που χρειάζονται ρύθμιση και διευκρίνιση, για να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή. Επίσης, σαφώς να εμφανιστεί στο Σχέδιο Νόμου ότι καλύπτονται και οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, που ναι μεν έχουν 80% αλλά ο όρος μειωμένη κινητικότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ερμηνεία. Νομίζουμε ότι υπάρχουν τέτοια θέματα αλλά θα πρέπει να ψηφιστεί αυτός ο Νόμος, γιατί πράγματι τα άτομα με αναπηρία, που δυστυχώς είναι αλήθεια αυτό που θα σας πω, «Η αναπηρία και η φτώχεια είναι ζεύγος αχώριστο» και αυτά τα μέτρα πραγματικά πιάνουν τόπο. Προστατεύουν ανθρώπους, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ζουν με το επίδομα της Πρόνοιας, αν το παίρνουν κιόλας».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024