Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύσκεψη στο ΥΕΝΑΝΠ με φορείς της Σαντορίνης σχετικά με το “Sea Diamond”
Τελεσίγραφο του ΥΕΝ προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία για το ναυάγιο

Σύσκεψη στο ΥΕΝΑΝΠ με φορείς της Σαντορίνης σχετικά με το “Sea Diamond”

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον κ. Χρ. Ρούσσο (έπαρχο Θήρας), τον κ. Γ. Γρατσία (πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας), τον κ….

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον κ. Χρ. Ρούσσο (έπαρχο Θήρας), τον κ. Γ. Γρατσία (πρόεδρο του<...> Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας), τον κ. Στ. Παπανδρεόπουλο (νομικό σύμβουλο Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας), την κα Μαρ. Ρουσσάκη (μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Θηραίων Πολιτών) και τον κ. Χαρ. Ψαραύτη (καθηγητή του Πολυτεχνείου του Τομέα Μελέτης Πλοίων και Θαλασσίων Μεταφορών), όπου και συζήτησαν το θέμα του ναυαγίου του “Sea Diamond”. Μετά τη συνάντηση ο κ. υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Από την προηγούμενη συνάντησή μας με τους φορείς της Σαντορίνης, με προσωπική παρέμβαση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με συντονισμένες προσπάθειες από τις υπηρεσίες του ΥΕΝΑΝΠ, ολοκληρώσαμε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να υπηρετηθεί η πρώτη προτεραιότητα της άμεσης απάντλησης των υπολοίπων πετρελαιοειδών από το Sea Diamond.

Συγκεκριμένα:
1. Επισπεύσαμε την έκδοση και τελικά εξεδόθη ο επικαιροποιημένος χάρτης της περιοχής του ναυαγίου από τη Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
2. Επισπεύσαμε και παρεδόθη η έκθεση των πραγματογνωμόνων της ανάκρισης- απαραίτητη προϋπόθεση ώστε το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) να εκδώσει το πόρισμά του και να προχωρήσει η ποινική διαδικασία και η άσκηση των αστικών απαιτήσεων.
3. Επισπεύσαμε τις διαδικασίες υπογραφής και τελικά υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Θήρας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αξιολόγηση και επίβλεψη των μελετών απάντλησης και ανέλκυσης.
4. Ήδη, ως αρμόδιος Υπουργός, προχώρησα στην διαδικασία παράστασης πολιτικής αγωγής, που σημαίνει ότι, το Δημόσιο θα μετέχει πλέον ως διάδικος στην ποινική δίκη.
5. Επισπεύσαμε επαφές με κοινοτικές υπηρεσίες προκειμένου να εξαντληθεί δυνατότητα όποιας συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εγχείρημα.
6. Ολοκληρώσαμε την νομική μας προετοιμασία για την άσκηση των αστικών αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
7. Επισπεύσαμε τις επαφές με τον πλοιοκτήτη και τους ασφαλιστές του, και θέσαμε αποκλειστική προθεσμία μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου για την άμεση υποβολή εκ μέρους τους μελέτης απάντλησης, δεσμευτική πρόταση χρηματοδότησής της και άμεση υλοποίησή της.

Το υπουργείο δεν είναι διατεθειμένο να δαπανήσει χρήματα του ελληνικού λαού και να υποκαταστήσει οποιονδήποτε στις υποχρεώσεις του πριν εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να επιβάλει στους υπεύθυνους την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024