Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣύσταση και λειτουργία γραφείου ΕΟΤ στο δήμο Ολυμπίας
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σύσταση και λειτουργία γραφείου ΕΟΤ στο δήμο Ολυμπίας

`Αμεσα αποδεκτό έκανε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, το αίτημα του δημάρχου Ολυμπίας για σύσταση και λειτουργία γραφείου ΕΟΤ στο δήμο, “για λόγους ουσιαστικούς, ιστορικούς, συμβολικούς, αλλά και συναισθηματικούς”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες από το νομό Ηλείας…

`Αμεσα αποδεκτό έκανε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, το αίτημα του δημάρχου Ολυμπίας για σύσταση και λειτουργία γραφείου ΕΟΤ στο δήμο, “για λόγους ουσιαστικούς, ιστορικούς, συμβολικούς, αλλά και συναισθηματικούς”, όπως<...>χαρακτηριστικά ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες από το νομό Ηλείας. Παράλληλα όμως ο κ. υπουργός επεσήμανε πως τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Νομαρχία, αλλά και ο δήμος θα πρέπει να εργαστούν για την ανάπλαση της εισόδου της πόλης, κατά τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύει το φιλόξενο πνεύμα και την αισθητική που πρέπει να έχει η Ολυμπία.

Αναφερόμενος στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και τις συνέπειες τους για τον τομέα του τουρισμού ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε πως πέρα απ’ την αρνητική πλευρά, έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και κατά την εκτίμηση του ανοίγουν σημαντικούς δρόμους για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της περιοχής. “Μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων” συμπλήρωσε “μπορούμε να επιδιώξουμε στο να δώσουμε κίνητρα για δημιουργία στην ίδια την τοπική κοινωνία, να στηρίξουμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα, να προωθήσουμε – και γι’ αυτό θα επιμείνω – τον τοπικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής. Οποιαδήποτε ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος ή οποιαδήποτε μορφή ανάπτυξης δεν θα είναι συμβατή, εάν πάνω απ’ όλα δεν στηρίζεται στην απόλυτη ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής και της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής”. “Η τουριστική δραστηριότητα” συνέχισε ο κ. υπουργός “προσελκύει επισκέπτες και παράλληλα συμβάλει αποτελεσματικά στη μείωση της ανεργίας και στον περιορισμό της εσωτερικής μετανάστευσης που είναι ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα αυξημένο ίσως εάν δεν οργανωθούμε σωστά, μετά απ’ τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Έτσι, λοιπόν, το να αναδείξουμε την πολιτισμική μας ταυτότητα και μέσα απ’ αυτήν το τουριστικό προϊόν της περιοχής, δίνουμε τη δυνατότητα μέσω της οικονομικής ανάπτυξης που αυτά επιφέρουν, στους ανθρώπους να μείνουν στον τόπο τους και να κρατήσουμε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια. Ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να στηρίξει και την αναγέννηση και την αναζωογόνηση της Ηλείας και φυσικά όλων των περιοχών που επλήγησαν απ’ τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού έχουν λάβει ήδη έκτακτα μέτρα για την διαφημιστική προβολή της περιοχής στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε: “Ήδη προβάλλουμε την περιοχή στο εξωτερικό και φιλοξενούμε ξένους δημοσιογράφους, έτσι ώστε προωθώντας έμμεσες ενέργειες διαφημιστικές να μπορούμε να χτίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη φιλόξενη εικόνα μιας περιοχής η οποία ενδεχομένως μπορεί να πέρασε από μια περιπέτεια, αλλά είναι εδώ, στέκεται όρθια και έχει πολλά να δώσει στους επισκέπτες. Όσον αφορά τη διαφύλαξη της τουριστικής κίνησης μέσω των tour operators. Και φυσικά έχουμε προχωρήσει για την κάλυψη από τον ΕΟΤ του κόστους συμμετοχής των περιοχών σε σημαντικές διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Έχουμε επίσης προχωρήσει στην ένταξη στο ειδικό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού «Τουρισμός Για Όλους», των θεμάτων της περιοχής. Και φυσικά έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες τις οποίες είχαμε κατά καιρούς ανακοινώσει στο τελευταίο διάστημα απ’ το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.

Σε αυτά τα μέτρα μετά από αντίστοιχη εργασία που κάναμε και με τις σχολές και μετά από προτροπή και του Καθηγητή του κ. Κώστα Κουσκούκη, προσθέτουμε ως μέτρο και την απαλλαγή των πυρόπληκτων, οι οποίοι καταρτίζονται στα ΙΕΚ του ΟΤΕΚ από τα δίδακτρα για τα έτη 2007 και 2008 και 2008 και 2009. Δηλαδή από τα δύο διδακτικά χρόνια έχουμε πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων”.

Μιλώντας για το περιβάλλον ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε πως “ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία του, η αρμονική συνύπαρξη ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, η έμφαση στην ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων αποτελούν βασικές αρχές πάνω στις οποίες θα στηριχτούμε για την άσκηση της τουριστικής πολιτικής για τη χώρα γενικότερα και για την περιοχή ειδικότερα. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να καταρρίψουμε τα κλισέ του παρελθόντος, ότι δήθεν η ανάπτυξη της περιοχής δεν συμβαδίζει με το σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος, ότι είναι έννοιες αντίθετες. Αυτό είναι παρωχημένο κλισέ και με τις πράξεις μας και τις ενέργειές μας θα το καταρρίψουμε δείχνοντας, ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, όπως η περιοχή της Ηλείας, εάν πάνω απ’ όλα δεν αναδειχθεί το φυσικό περιβάλλον, ο φυσικός πλούτος”. “Ο «πράσινος» τουρισμός είναι η δική μας προτεραιότητα επεσήμανε ο κ. υπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης εξήγγειλε πιλοτικές δράσεις στον Καϊάφα με στόχο πρωτίστως το οικολογικό μοντέλο τουρισμού, που αν επιτύχουν θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Ακόμη ανακοίνωσε την κατασκευή του μονοπατιού της Αρχαίας Ήλιδας – Ολυμπίας, το οποίο πρόκειται να αναδείξει τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι την αφή της φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η χρηματοδότηση του έργου θα πάει από το Δ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό περίπου τα 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης το συγκεκριμένο μονοπάτι μπορεί να διασταυρωθεί και να αποτελεί δίκτυο μονοπατιών με το υπό κατασκευή μονοπάτι Πάτρα – `Ανω Βλασία – Ερύμανθος – Φολόη. “Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε τον περιηγητικό τουρισμό και κυρίως τον τουρισμό βουνού” εξήγησε ο κ. υπουργός.

Όσον αφορά δε στον Καϊάφα, στην περιοχή αυτή ολοκληρώνονται τέσσερις μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής, οι οποίες αφορούν στην υλοτόμηση, στα αντιπλημμυρικά έργα δηλαδή, αναζωογόνηση του φυσικού οικοσυστήματος, επιλεγμένες αναδασώσεις με πάνω απ’ όλα σεβασμό στα χαρακτηριστικά του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος και με στόχο την μακροχρόνια ανάπτυξη αυτού.
Δεύτερον, προχωρεί μελέτη για τη δημιουργία ενός διεθνούς κέντρου ναυταθλητικού τουρισμού με κύρια δράση το θαλάσσιο σκι, αφού η λίμνη Καϊάφα διαθέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις σε όλη την Ευρώπη γιατί έχει τον χαμηλότερο κυματισμό.
Τρίτον, συνέχισε ο κ. υπουργός, οφείλουμε να εργαστούμε για να αναβαθμίσουμε την ιαματική πηγή Καϊάφα και να εκσυγχρονίσουμε το υδροθεραπευτήριο, προκειμένου να προωθήσουμε τον ιαματικό τουρισμό και το λεγόμενο τουρισμό ευεξίας. Και τέταρτον, η επόμενη δράση αφορά την Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων και είναι η εκπόνηση προμελέτης, ένα master plan δηλαδή, για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Δ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ.

Το Κατάκωλο, συνέχισε ο κ. υπουργός, “μπορεί να γίνει ένας σημαντικός πόλος έλξης θαλάσσιου τουρισμού του Ιονίου με τη δημιουργία ενός σύγχρονου τουριστικού αγκυροβολίου όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών σκαφών. Το γιότινγκ ως τουριστικό προϊόν αποτελεί προτεραιότητα στους τουριστικούς τομείς που θα αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια. Η ανάπλαση της Μαρίνας του Κατάκωλου είναι σήμερα επιτακτική δεδομένου, ότι στερείται στοιχειωδών λειτουργικών παραμέτρων, όπως για παράδειγμα αυτή τη στιγμή η Μαρίνα δεν έχει καν Φάρο. Αλλά για τη περίπτωση της Μαρίνας έχει προσκομιστεί ειδική μελέτη στη Νομαρχία και έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Δ’ ΚΠΣ με προϋπολογισμό τα 3 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς η Μαρίνα θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση σε όλη την περιοχή της Ολυμπίας. Η ήπια τουριστική ανάπτυξη είναι εθνική υπόθεση και χρέος όλων μας, είναι μία ευθύνη, αλλά και μια ευκαιρία για όλους. Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι ο τουρισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με την πρόοδο και την ευημερία της πατρίδας μας”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024