Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤα 11 χρόνια του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης με αισιόδοξη επανεκκίνηση
Πολιτισμός

Τα 11 χρόνια του γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης με αισιόδοξη επανεκκίνηση

Βασικός μουσειακός στόχος για τα επόμενα χρόνια θα είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση. Σε ένα χρόνο περίπου από τώρα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του γενικού διευθυντή.

Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών του Μουσείου της Ακρόπολης που γιορτάζει αύριο, 20 Ιουνίου, τα 11 χρόνια λειτουργίας του, ανήλθε το 2019 σε 1.283.125 άτομα. Από αυτούς οι 1.019.185 ήταν μεμονωμένοι (79%) και οι 263.940 σε ομάδες (21%). Από τις 14 Μαρτίου 2020 έως και τις 14 Ιουνίου 2020, το μουσείο ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω της διασποράς της πανδημίας COVID-19. χαρακτηριστικό είναι ότι το μουσείο είχε 26.000 επισκέπτες ολόκληρο το Μάρτιο του 2020, όταν το μισό του Μαρτίου 2019 είχε 150.000.

O πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτριος Παντερμαλής τόνισε: “Στις 20 Ιουνίου 2019 γιορτάσαμε τα δέκα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Το μεγάλο γεγονός της ημέρας ήταν το άνοιγμα της αρχαιολογικής ανασκαφής κάτω από το κτίριο που επιτέλους πραγματοποιήθηκε μετά από 25 χρόνια εργασιών και αναμονής. Οι επισκέπτες χαίρονται έτσι άλλο ένα επίπεδο του Μουσείου απολαμβάνοντας τον ευχάριστο περίπατο πάνω σε μεταλλικές γέφυρες ανάμεσα στα σπίτια, τα λουτρά και τα εργαστήρια μιας αρχαίας γειτονιάς στα νότια της Ακρόπολης.

Βασικός μουσειακός στόχος για τα επόμενα χρόνια θα είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων αρχαίων ναών της Ακρόπολης, του πρώτου Παρθενώνα (580/570 π.Χ.), του λεγόμενου Εκατομπέδου, και του ‘Αρχαίου Ναού’ (520/510 π.Χ.) που είναι ο πρόδρομος του Ερεχθείου. Θεωρούμε απαραίτητο να αντιλαμβάνεται εύκολα ο επισκέπτης ότι το Μουσείο στεγάζει αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά και αναθήματα από δύο Ακροπόλεις, της αρχαϊκής και της κλασικής.

Η επισκεψιμότητα του Μουσείου κατά το β’ εξάμηνο του 2019 υπήρξε εξαιρετικά υψηλή, ανάλογη με εκείνη του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας της νέας νόσου στις αρχές του α’ εξαμήνου του 2020, άρχισε να ελαττώνεται αισθητά ο αριθμός των επισκεπτών για να μηδενιστεί όταν το μουσείο υποχρεώθηκε να κλείσει για λόγους υγειονομικής προστασίας εργαζομένων και επισκεπτών στις 14 Μαρτίου 2020.

Παρ’όλα αυτά, το Μουσείο δεν έμεινε ανενεργό. Ένα μέρος του προσωπικού και ορισμένοι εξωτερικοί συνεργάτες, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προχώρησαν στην πραγματοποίηση προγραμματισμένων εκθεσιακών εργασιών, σε συντηρήσεις, σε επισκευές και σε εργασίες εις βάθος καθαριότητας. Η επανεκκίνηση της λειτουργίας του μουσείου για το κοινό δε θα είναι εύκολη, γιατί η μολυσματική νόσος δεν έχει ακόμη εκλείψει και τα μέτρα υγειονομικής προστασίας είναι ασφαλώς αυστηρά. Ωστόσο, το μουσείο έχει ανανεωθεί και αναμένει να συνεχίσει πλησίστιο την πορεία του, φιλοδοξώντας όχι μόνο να επανακάμψει αλλά και να συνεχίσει να καινοτομεί“.

Σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στα δημόσια μουσεία
Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τον μακροχρόνιο δανεισμό από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενός τμήματος ανδρικής κεφαλής που αποδίδεται στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακροπόλεως, ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, με την ευκαιρία της επετείου των 11 χρόνων λειτουργίας του μουσείου. Πρόκειται για τμήμα νεανικής ανδρικής κεφαλής από ανάγλυφο πεντελικό μάρμαρο, ύψους 15 εκατοστών. Σήμερα περιλαμβάνεται στην έκθεση “Δι’αυτά πολεμήσαμεν…” στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τμήμα που παρουσιάζονται οι καταστροφές που έγιναν στα μνημεία, λίγο πριν από την κήρυξη  της  επανάστασης του 1821.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο Ακροπόλεως, δήλωσε ότι “σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αυτό το απότμημα, το οποίο εφαρμόζει ακριβώς στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου, θα αποδοθεί με ένας μακράς διάρκειας δάνειο, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η χειρονομία είναι συμβολική. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνουμε την πολύ μεγάλη σημασία που δίνουμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους και την επανένωσή τους με τα Γλυπτά, που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σήμερα, με τη ευκαιρία των ενδέκατων γενεθλίων του Μουσείου της Ακρόπολης ουσιαστικά εγκαινιάζουμε  μία νέα σχέση, πιο ουσιαστική, ανάμεσα στα δημόσια μουσεία της χώρας. Αυτό το απότμημα είναι ένα πολύ σημαντικό έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Όμως αποκτά εντελώς διαφορετική σημασία, όταν συνενωθεί και βρει την αρχική θέση του στη ζωφόρο. Υπάρχουν, όμως και ευρήματα σε άλλα δημόσια μουσεία, τα οποία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο μουσείο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα με τα συμφραζόμενά τους.

Με την κίνηση αυτή θέλουμε να δείξουμε ότι πρέπει να εγκαινιάσουμε, τουλάχιστον για τα κρατικά μουσεία, μία άλλη νοοτροπία. Μια νοοτροπία συνεργασίας, μια νοοτροπία μη κτητικότητας, μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και αντικείμενα τα οποία μπορούν σε ένα άλλο μουσείο, από αυτό που φυλάσσεται σήμερα, να έχουν μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης”.

Όπως τόνισε η κα Μενδώνη, “σήμερα σε διεθνές επίπεδο ενισχύεται ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών με την υποστήριξη των ανά τον κόσμο ειδικών επιστημονικών επιτροπών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξει το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν παραμένει στη αντίληψη ενός αποικιοκρατικού μουσειακού οργανισμού του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις διεθνείς απαιτήσεις, και στους κώδικες της ηθικής, που αφορούν σήμερα την επιστροφή των κλεμμένων ή των λαθραίως εξαχθέντων άρα παρανόμως πολιτιστικών αγαθών”.

Ο κ. Παντερμαλής ευχαρίστησε την υπουργό για τη σημαντική της χειρονομία. “Η αίθουσα του Παρθενώνα κατασκευάστηκε έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι υποδοχές έτοιμες για την επιστροφή. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτό που προτείνετε. Ένας νέος τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία του ελληνικού κράτους”, δήλωσε.

Προκήρυξη της θέσης γενικού διευθυντή
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ανάδειξης γενικού διευθυντή στο Μουσείο της Ακρόπολης η κα Μενδώνη δήλωσε: “Ελπίζουμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του. Ήδη σε συνεννόηση με τον κ. Παντερμαλή είχαμε ξεκινήσει τη διαδικασία λίγο πριν την πανδημία. Έχει επιλεγεί και έχει βγει η απόφαση για τη συγκρότηση της διεθνούς επταμελούς επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την επιλογή των υποψηφιοτήτων και εν τέλει με την ανάδειξη του γενικού διευθυντή. Από το τέλος Μαρτίου έχει βγει και η απόφαση με την οποία έχουμε αποδεχθεί την πρόταση του ΔΣ για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγεί ο γενικός διευθυντής. Είχα παρακαλέσει τον πρόεδρο, καθώς βρισκόμαστε στη μέση της πανδημίας και θα υπήρχε πρόβλημα στους υποψηφίους να συγκροτήσουν τους φακέλους τους, να ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία μόλις έχει κατά κάποιο τρόπο αποκατασταθεί η κανονικότητα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς φιλοδοξούμε να υπάρχουν υποψηφιότητες και από το εξωτερικό. Ο χρόνος έχει έρθει για να ξεκινήσει η διαδικασία. Προφανώς θα υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος τεσσάρων μηνών προκειμένου οι υποψήφιοι, Έλληνες και ξένοι καταθέσουν τους φακέλους τους και να αναλάβει από κει και πέρα η Επιτροπή“.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024