Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΘετικό μεν το πρόσημο στις αεροπορικές αφίξεις αλλά όχι απαραίτητα και στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης

Θετικό μεν το πρόσημο στις αεροπορικές αφίξεις αλλά όχι απαραίτητα και στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης

“Διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφανίζουν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας για το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2005 επιβεβαιώνοντας ότι κεφαλαιοποιεί, ως ένα βαθμό, τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αύξηση της Αθήνας οδηγεί και το σύνολο της χώρας σε μικρή άνοδο, ενώ αρκετοί προορισμοί εμφανίζουν για το διάστημα αυτό μείωση των αφίξεων…

“Διψήφιο ποσοστό αύξησης εμφανίζουν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας για το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2005<...>επιβεβαιώνοντας ότι κεφαλαιοποιεί, ως ένα βαθμό, τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αύξηση της Αθήνας οδηγεί και το σύνολο της χώρας σε μικρή άνοδο, ενώ αρκετοί προορισμοί εμφανίζουν για το διάστημα αυτό μείωση των αφίξεων. Θετικά είναι τα πρώτα στοιχεία του Ιουνίου για την Θεσσαλονίκη, την Ρόδο και το Ηράκλειο, ενώ η Κέρκυρα παραμένει σε πτώση”, όπως ανέφερε χτες ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων – ΣΕΤΕ, κ. Σ. Ανδρεάδης, παρουσιάζοντας τα μέχρι σήμερα στοιχεία για τις αφίξεις στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ διευκρίνισε ότι “οι αεροπορικές αφίξεις δεν ταυτίζονται απαραίτητα με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, διότι στην τελευταία υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως π.χ. η διάρκεια παραμονής, οι αφίξεις με άλλα μέσα κ.λ.π.”.

Σε ότι αφορά στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης “παρατηρούμε αύξηση περίπου 5,5% για την Ισπανία και την Κύπρο, 3,5% για την Κροατία, 15,5% για την Αίγυπτο και νέα θεαματική αύξηση 27,5% για την Τουρκία, που καθιερώνεται πλέον σαν μια μεγάλη τουριστική αγορά”.

Η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης κάθε χρονιά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προετοιμασία που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται επίσης από την διεθνή οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Τέλος, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, μπορεί να επηρεασθεί από διάφορους συγκυριακούς παράγοντες την δεδομένη χρονιά, όπως η σχέση ευρώ – δολαρίου και η εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση το κυρίαρχο κριτήριο για την διαμόρφωση της κίνησης είναι η ανταγωνιστικότητα μας ή με άλλα λόγια, εάν το τουριστικό μας προϊόν διατίθεται με καλό value for money.

Σχολιάζοντας την τουριστική πολιτική ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ επανέλαβε ότι “η Κυβέρνηση οφείλει να προσεγγίσει τον τουρισμό συνολικά, σαν μέσο γενικότερης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και ο ρόλος των συναρμόδιων Υπουργείων είναι καθοριστικός, άρα ο τουρισμός πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα στη δράση τους”.

Ο ΣΕΤΕ προτείνει στην Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαγωνισμούς μακροχρόνιας μίσθωσης δημόσιων εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές. Η πρακτική αυτή, που ήδη εφαρμόζεται από ετών σε πολλές ανταγωνίστριες χώρες, θα φέρει σημαντικές επενδύσεις αιχμής εγχώριες και ξένες, θα εμπλουτίσει την τουριστική μας προσφορά, θα τονώσει την περιφέρεια και θα αυξήσει την απασχόληση. Επίσης, ο ΣΕΤΕ προτείνει την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης παλαιών και μη ανταγωνιστικών πλέον ξενοδοχείων με διαδικασίες και κριτήρια που θα καθορισθούν μέσα από διάλογο των συναρμόδιων Υπουργείων και των ενδιαφερόμενων φορέων.

Ακόμα, ο ΣΕΤΕ ζητά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση προπτυχιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, υπενθυμίζοντας ότι στην Τουρκία ήδη λειτουργούν 12 εδώ και πολλά χρόνια.

Τέλος, ο ΣΕΤΕ ανακοίνωσε τη διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου `Τουρισμός & Ανάπτυξη` με θέμα: `Η ανταγωνιστικότητα και η πρόκληση της επανατοποθέτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος` (17 & 18 Οκτωβρίου 2005). Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστεί η μελέτη `Ανάλυση δεικτών ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού σε σύγκριση με άλλους μεσογειακούς προορισμούς`. Η μελέτη αυτή εκπονείται από τον ΣΕΤΕ σε συνεργασία με την εταιρία συμβούλων THR, το Turkish Tourism Investors Association, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και το Egyptian Tourism Federation.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024