Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΤιμώμενος μεσογειακός προορισμός η Ισπανία στην πρώτη εβδομάδα του KOUZINA 2017
Γαστρονομία

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός η Ισπανία στην πρώτη εβδομάδα του KOUZINA 2017

Ένα από μεγαλύτερα ονόματα της Γαστρονομικής Σχολής Formaemplean της Μαδρίτης πλαισιώνει τη σεφ Ντίνα Νικολάου και τους Θεσσαλονικείς σεφ του KOUZINA 2017. Μαζί τους διακεκριμένοι σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ηπείρου.

Πέντε οργανωμένες γαστρονομικές εβδομάδες, οι οποίες εκφράζονται και αναδεικνύονται μέσα από 32 γαστροπολιτιστικά δρώμενα αναμένεται να προωθήσουν -για 7η συνεχόμενη χρονιά στον κόσμο- τις ρίζες, τις τάσεις και τις επιρροές της ανατολικής Χαλκιδικής.

Το KOUZINA 2017, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της ισπανικής Γαστρονομικής Σχολής Formaemplean και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ηπείρου δομήθηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε να συνδέει γαστρονομικές κληρονομιές, παραδόσεις, πατρίδες, δρώμενα, προϊόντα, ιστορίες και να δημιουργεί προϋποθέσεις δημιουργίας θεματικών δικτύων και μελλοντικών συνεργειών.

Με τιμώμενο μεσογειακό προορισμό την Ισπανία και επιλεγμένη ελληνική περιοχή την Ήπειρο, η πρώτη εβδομάδα του KOUZINA 2017 δίνει έμφαση στην αρχαιοελληνική κουζίνα και στην προώθηση του τουριστικού πακέτου με τίτλο “Οι δρόμοι του Αριστοτελικού μελιού”, το οποίο αποτελεί μέρος του βραβευμένου project με τίτλο “Ο Αριστοτελικός Περίπατος”. Το “Επετειακό Έτος Αριστοτέλη” τιμάται στις αριστοτελικές κοινότητες, όπου chef και εκπρόσωποι φορέων από την Ήπειρο αναμένεται να διδάξουν σε κατοίκους και επισκέπτες τον τρόπο παρασκευής της “ηπειρώτικης πίτας”, την ίδια στιγμή που οι ντόπιοι παραδίδουν γαστρονομικά μαθήματα προετοιμασίας “χαλκιδικιώτικης πίτας”.

Τη σκυτάλη παίρνουν Θεσσαλονικείς σεφ, οι οποίοι σε συνεργασία με τους τοπικούς, απογειώνουν τις εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες που είναι αφιερωμένες στη θαλασσινή και τη μοναστηριακή κουζίνα, αλλά και στη κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων:

  • Δημήτρης Παμπόρης του Ekies All Senses Resort
  • Δημήτρης Τσανανάς του The Met
  • Απόστολος Αλτάνης του Hyatt Regency Thessaloniki
  • Γιώτα Πολυχρονίδου,
  • Βασίλης Μπερμπεράκης του Σέμπρικο
  • Γιάννης Μπαχάρης του Electra Palace
  • Δημήτρης Κοπαράνης του Estrella

Δημιουργίες βασισμένες σε υψηλού επιπέδου μαγειρικές τεχνικές αλλά και στον όρο της χρήσης / ανάδειξης τοπικών προϊόντων έρχονται να συμπληρώνουν τις γιορτές και το επικοινωνιακό πανηγύρι που στήνεται κάθε βράδυ στις 8 από:

  • 12 τοπικούς συλλόγους – φορείς πολιτισμού,
  • 19 τοπικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν μέρος στις κύριες δραστηριότητες της διοργάνωσης και άλλες,
  • 26 που πλαισιώνουν τις παράλληλες δραστηριότητες των 8 δημοσιογραφικών επισκέψεων που θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ,
  • περίπου 800 εθελοντές.

Κατά τη διάρκεια εξάλλου διεξαγωγής της τελευταίας εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο “Η μεσογειακή κουζίνα”, ο διάσημος Ισπανός chef Marco Mota και η ομάδα του, σε συνεργασία με την επικεφαλής σεφ της διοργάνωσης Ντίνα Νικολάου δημιουργούν υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερα εμπνευσμένα μενού και εκδηλώσεις, τα οποία αφιερώνονται στη Μεσόγειο, αποτελώντας ωδή στα 300 χιλιόμετρα μεσογειακής ακτογραμμής της ανατολικής Χαλκιδικής.


Γερμανοί εκπρόσωποι Τύπου μετά το μάθημα μοναστηριακής κουζίνας.

Το promo tour του φεστιβάλ εστιάζει φέτος στην προβολή της περιοχής:

  • στην Ελλάδα,
  • την Κύπρο και
  • την Ισπανία,

ενώ στις δημοσιογραφικές επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη μηνιαία διάρκειά του θα λάβουν μέρος Τούρκοι, Αυστριακοί, Βέλγοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί, Έλληνες, Κύπριοι και Ισπανοί εκπρόσωποι Τύπου.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024