Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤην Τρίτη τα εγκαίνια της έκθεσης `Ελληνική Τουριστική Αφίσα`
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Την Τρίτη τα εγκαίνια της έκθεσης `Ελληνική Τουριστική Αφίσα`

Την έκθεση «Ελληνική Τουριστική Αφίσα: Ένα Ταξίδι στο Χρόνο μέσα από την Τέχνη», που πραγματοποιείται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, θα εγκαινιάσει το απόγευμα της Τρίτης, 10 Ιουλίου, στο Ζάπειο, η υπουργός, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά

Την έκθεση «Ελληνική Τουριστική Αφίσα: Ένα Ταξίδι στο Χρόνο μέσα από την Τέχνη», που πραγματοποιείται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, θα εγκαινιάσει το απόγευμα<...>της Τρίτης, 10 Ιουλίου, στο Ζάπειο, η υπουργός, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά.

Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση που παρουσιάζει τη μακρά ιστορική διαδρομή της τουριστικής αφίσας από την ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, το 1929, μέχρι σήμερα. Εκτίθενται οι πιο χαρακτηριστικές αφίσες, όπου αποτυπώνονται όχι μόνο οι τάσεις στον τουρισμό, αλλά και στα αισθητικά ρεύματα, ενώ διαφαίνονται και οι κοινωνικοπολιτικές συνιστώσες της εκάστοτε εποχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται έργα αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, όπως οι Περικλής Βυζάντιος, Γιώργος Βακιρτζής, Σπύρος Βασιλείου, Δημήτρης Μυταράς, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Λουίζα Μοντεσάντου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Γιάννης Μόραλης, Παναγιώτης Γράβαλος , Κώστας Τσόκλης, ΤΑΚΙS, στους οποίους θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μιχάλη Κατζουράκη. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου (10 π.μ. – 10 μ.μ.).

Υπενθυμίζεται πως η ταξιδιωτική ροή προς την Ελλάδα κλιμακώθηκε μετά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Αντιμετωπίζοντας το αναδυόμενο τουριστικό φαινόμενο, το ελληνικό κράτος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται ποικιλότροπα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ίδρυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού το 1929 σηματοδότησε την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια διεθνούς προβολής της χώρας στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, επιστρατεύτηκε μια πλειάδα καλλιτεχνών (ζωγράφοι, φωτογράφοι, χαράκτες, γραφίστες κ.ά), ήδη από τη δεκαετία του ’30 προκειμένου να αποδώσουν με τη δική τους έμπνευση τα αισθητικά μοτίβα της σύγχρονης Ελλάδας.

Στη φάση της επανίδρυσης του Ε.Ο.Τ. μεταπολεμικά ο αριθμός των αφισών πολλαπλασιάστηκε και οι θεματικές διευρύνθηκαν. Κατά τη διάρκεια απογείωσης του ελληνικού τουρισμού και μέχρι σήμερα, στις αφίσες του Ε.Ο.Τ. αποτυπώθηκαν τα βασικά μοτίβα, οι εικόνες που κατέστησαν αναγνωρίσιμη διεθνώς την Ελλάδα. Μοντέρνες συνθέσεις ή σύγχρονες αναπαραστάσεις, χαρακτηριστικά αιγαιακά τοπία, ακρογιάλια, εξωκλήσια, αρχαίοι ναοί, αυθεντικά πρόσωπα, φυσικές καλλονές διεγείρουν την καλλιτεχνική έμπνευση. `Αλλοτε λαϊκότροπα και άλλοτε πιο κοσμοπολίτικα, ανάλογα με τις εποχές και το δημιουργό, αυτές οι αφίσες αποτυπώνουν κυριολεκτικά τη σύγχρονη Ελλάδα στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024