Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΤο 15ο East Med Yacht Show από τις 13 έως τις 18 Μαΐου στη μαρίνα Ζέας
Yachting

Το 15ο East Med Yacht Show από τις 13 έως τις 18 Μαΐου στη μαρίνα Ζέας

Στόχος της διοργάνωσης είναι να ανάδειξη τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, αλλά να φέρει κοντά το ελληνικό κοινό σε αυτήν την εναλλακτική μορφή τουρισμού. Η έκθεση είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο στο ευρύ κοινό.

Συνέντευξη Τύπου για το 15ο East Med Yacht Show, που θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 18 Μαΐου 2016 στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών κ. Γιώργος Κολλίντζας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Χρήστος Λαμπρίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης. Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Βασίλειος Κορκίδης και ο ναύαρχος κ. Δημήτρης Μπαλόπουλος εκπροσωπώντας το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η εξωστρέφεια και ο τουρισμός, αποτελούν βασικούς άξονες για την ανάπτυξη του Πειραιά. “Στην κατεύθυνση αυτή, κινούμαστε και προσπαθούμε για την ανάδειξη του Πειραιά ως τόπο τουριστικού προορισμού. Αυτή η σπουδαία γιορτή αναμένεται να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες στον Πειραιά, θέτοντας την πόλη μας στο επίκεντρο, ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης ο Πειραιάς θα προβληθεί μέσω της τουριστικής καμπάνιας του Δήμου, Destination Piraeus.

Η φετινή διοργάνωση όμως είναι ξεχωριστή και αυτό διότι ‘ανοίγει’ τον εορτασμό για τις ‘Ημέρες Θάλασσας 2016’, που διοργανώνονται από τον Δήμο Πειραιά  για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Δε θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει καλύτερο ‘ναρκτήριο λάκτισμα’ για τον εορτασμό των ‘Ημερών Θάλασσας 2016’, που φιλοδοξούμε να αποτελέσουν θεσμό για την πόλη μας. Το 15ο East Med Yacht Show, αποτελεί μια πρόκληση για εμάς και στόχος μας είναι η σημαντική αυτή διοργάνωση να φιλοξενείται κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια στην πόλη μας”.

Ο κ. Στελλιάτος, ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στα προηγούμενα χρόνια και στο πως καθιερώθηκε η έκθεση ως ένα από τα 4 αναγνωρισμένα yacht show διεθνώς. Ευχαριστώντας όλους τους δημάρχους του Πόρου, όπου διοργανώνονταν μέχρι πέρυσι η έκθεση και είχαν συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης, μίλησε για τους λόγους που οδήγησαν στην  μεταφορά της έκθεσης στον Πειραιά. Μεταξύ των δηλώσεων του ανέφερε: “Γιατί ο Πειραιάς; Όταν συζητήσαμε με τον Γιάννη Μώραλη την ιδέα αυτή, την βρήκε εξαιρετική και αμέσως ξεκινήσαμε τις διαδικασίες στο να γίνει ένα επιτυχημένο show. Ο Πειραιάς τον τελευταίο χρόνο, ίσως και λιγότερο με το προσφυγικό θέμα που έχει ανακύψει για την χώρα μας, παρουσιαζόταν στα ΜΜΕ, ειδικά  του εξωτερικού, ως ένα παρατημένο λιμάνι. Πιστεύουμε ότι αυτό που θα γίνει από τις 13 του μηνός θα αναδειχθεί από τα ελληνικά αλλά ξένα ΜΜΕ – μάλιστα είναι εδώ μαζί μας  και το CNN Greece – ότι ο Πειραιάς δεν είναι μόνο προσφυγικό, αλλά είναι ένα λιμάνι και μια πόλη της Ελλάδος που γνωρίζει  πως να φιλοξενήσει έναν ξένο τουρίστα, πως ο τουρίστας αυτός δεν θα δει μια χώρα μπάχαλο, όπως γράφονται παντού, αλλά μια χώρα που όπου είσαι αναπνέεις αέρα πολιτισμού, ιστορίας και φιλοξενίας που μόνο ο Έλληνας μπορεί να προσφέρει. Παράλληλα με την καμπάνια που έχει αρχίσει ο Γιάννης Μώραλης το ‘Destination Piraeus’, θα αναδείξουμε κι εμείς ο Πειραιάς τι έχει να προσφέρει και πως μπορεί να γίνει κάλλιστα ‘Destination Piraeus’ για τον ξένο τουρίστα”. Κλείνοντας την ομιλία του ευχαρίστησε τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού που στηρίζει την έκθεση και τα 15χρόνια, την Μαρίνα Ζέας για τη φιλοξενία, καθώς και όλους τους χορηγούς που στηρίζουν τη φετινή διοργάνωση.

Ο κ. Κολλίντζας, ανέφερε ότι  αυτή η διοργάνωση αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση πολυτελών επαγγελματικών επανδρωμένων θαλαμηγών στον χώρο της ανατολικής Μεσόγειου που διεξάγεται αποκλειστικά για την προώθηση του ελληνικού θαλασσίου τουρισμού. Απευθύνεται στους επαγγελματίες του χώρου και προσελκύει Charter brokers και τουριστικούς πράκτορες από όλον τον κόσμο. O αριθμός των σκαφών που θα συμμετάσχουν φέτος, αναμένεται να ξεπεράσει τα 60. Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τόνισε ότι η  πολιτεία θα πρέπει να ρίξει το ανάλογο βάρος στην προώθηση και την ανάδειξη του θαλασσίου τουρισμού και ότι χρειάζεται να γίνει στοχευμένη διαφήμιση και η πολιτεία να επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας των επισκεπτών του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα. “Το ελληνικό σκάφος θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό, το κόστος λειτουργιάς  του σκάφους δεν θα πρέπει να ξεπερνά αυτό των ανταγωνιστών μας (Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο κ.λπ.), η παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα του ελληνικού σκάφους”.

Ο κ. Λαμπρίδης επεσήμανε ότι το  yachting, είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδός για την ελληνική οικονομία, αλλά υποτιμημένος. “Στο δημόσιο λόγο δεν παίρνει το χώρο που του αναλογεί ενώ προσφέρει πολλά, και σε όρους απασχόλησης και σε όρους πόρων για το ελληνικό δημόσιο και έσοδα για τον προϋπολογισμό και μια σειρά από πράγματα τα οποία δεν τα έχουμε υπολογίσει και δυστυχώς δεν τα προβάλλουμε όσο πρέπει. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό κι εγώ θέλω να σας συγχαρώ γιατί πήρατε μια πρωτοβουλία να αναδείξετε και να αναπτύξετε αυτόν τον κλάδο σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τέτοιες δραστηριότητες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι γίνεται στον Πειραιά. Αναδεικνύει την πόλη ως τουριστικό πόρο και ο Πειραιάς είναι και μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό τουριστικό πόρο… Πιστεύουμε στο ελληνικό yachting, και πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει ένα πόλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία μια και συνδυάζει δύο δραστηριότητες οι οποίες αποτελούσαν πάντα, παραδοσιακά, πυλώνες στις οποίες στηριζόταν η ελληνική οικονομία και αναφέρομαι στην ναυτιλία και στον τουρισμό. Συνδυάζει κι αυτά τα δύο”.

O κ. Γαβρίλης στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την Περιφέρεια αυτά τα γεγονότα. “…κινούνται και στη δική μας αντίληψη, με βάση την οποία θέλουμε ο Πειραιάς να εξελίσσεται διαδοχικά σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο Κέντρο Τουριστικού Προορισμού, που θα έχει σύνδεση και με τον θαλάσσιο τουρισμό”, τόνισε χαρακτηριστικά. “Για την περιφέρεια αυτά τα γεγονότα φιλοδοξούμε να μας δώσουν και νέες δυνατότητες και νέες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών σε ό,τι αφορά στα τουριστικά πλοία. Αναφέρομαι και στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, αφού ο Πειραιάς έχει και τις υποδομές και την εμπειρία και την εξασφαλισμένη καλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών, άρα μπορεί να ανταποκριθεί και σε αυτές τις ανάγκες. Στον Πειραιά γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις να μπούμε σε μια αντίστροφη πορεία ανάταξης και ανασυγκρότησης. Προφανώς αυτή η προσπάθεια, σημείο αναφοράς της έχει και τη θάλασσα, αφού η θάλασσα ήταν πάντα πηγή πλούτου, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης. Η περιφέρεια είναι ένας από τους φορείς που συμβάλει στη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Θέλουμε να συνταξιδεύσουμε μαζί σας μέχρι την τελευταία ημέρα, γιατί μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματά της. Κλείνοντας ευχήθηκε καλή επιτυχία και συνεχάρη όλους τους συντελεστές για την μέχρι σήμερα καλή προετοιμασία 15ης Έκθεσης”.

Ο κ. Κορκίδης σε σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στα κονδύλια που προβλέπονται για τη ναυπηγική βιομηχανία, στο “πακέτο Γιουγκέρ”. Πιο συγκεκριμένα σε αυτό που αφορά τους Έλληνες πλοιοκτήτες, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όπου  χορηγείται ουσιαστικά δανειοδότηση στους Έλληνες εφοπλιστές – γιατί το “πακέτο Γιουγκέρ” δεν είναι επιδότηση, είναι χρηματοδότηση – για να ναυπηγηθούν 50 πλοία σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία, με ευρωπαϊκό εξοπλισμό, από ευρωπαϊκά χέρια. “Το Επιμελητήριο έχει δημιουργήσει ένα νέο τμήμα ναυπηγοεπισκευαστικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων από 818 επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν να αντέξουν μέσα στην κρίση και καλό είναι – όπως είπαν και οι προλαλήσαντες – να συντονιστούμε, γιατί περνάνε ευκαιρίες από μπροστά μας, που δεν θα τις ξαναδούμε” τόνισε.   
 
Η έκθεση, θεσμός, για το Επαγγελματικό Yachting στην Ελλάδα, για 15η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και τoν Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) και το Greek Economic Forum.

Τρία σκέλη θα αποτελούν τον κορμό της έκθεσης:

  • Έκθεση σκαφών: 60 και πλέον σκάφη-μέλη της ΕΠΕΣΤ και του ΣΙΤΕΣΑΠ, επανδρωμένα Motor Yachts, Sailing Yachts, Catamaran & Bareboats, καλύπτοντας όλo το εύρος των σκαφών που διατίθενται προς ναύλωση και προς πώληση στην ελληνική αγορά, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες τους, στο καθιερωμένο κοινό των ναυλομεσιτών και σε τουριστικούς πράκτορες από όλο τον κόσμο. (Η επισκεψιμότητα των σκαφών θα επιτρέπεται μόνο στους επαγγελματίες του κλάδου.
  • Περίπτερα εκθετών: περίπου 30 περίπτερα Ελληνικών εταιρειών ναύλωσης σκαφών (τουριστικών πρακτόρων και ναυλομεσιτών), καθώς και εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο θαλάσσιο τουρισμό. Το τμήμα αυτό θα είναι ελεύθερα επισκέψιμο από το ευρύ κοινό.
  • θεματικά ενημερωτικά σεμινάρια για τους επισκέπτες-επαγγελματίες του κλάδου.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να ανάδειξη τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, αλλά να φέρει κοντά το ελληνικό κοινό σε αυτήν την εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Η έκθεση είναι ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά, και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024