Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΤοΤουριστικό Παρατηρητήριο από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
14ο Τουριστικό Πανόραμα

ΤοΤουριστικό Παρατηρητήριο από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, εγκαινίασε την Παρασκευή την 14η Έκθεση “Τουριστικό Πανόραμα”, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο EXPOATHENS και ανακοίνωσε τη δημιουργία Τοπυριστικού Παρατηρητηρίου στο άμεσο μέλλον. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, στα…

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Μαρκόπουλος, εγκαινίασε την Παρασκευή την 14η Έκθεση “Τουριστικό Πανόραμα”, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο EXPOATHENS και ανακοίνωσε<...> τη δημιουργία Τοπυριστικού Παρατηρητηρίου στο άμεσο μέλλον. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια της ομιλίας του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

“Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή και ένδειξη εμπιστοσύνης σε αυτήν τη δύσκολη χρονιά, να έχει κανείς την ευκαιρία να δρα πολλές ώρες την ημέρα και να μπορεί να κάνει ό,τι καλύτερο αξίζει σε αυτόν τον τόπο και την ισχυρότερη βιομηχανία του, τον τουρισμό. Σε αυτήν τη συγκυρία, στην χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, συνειδητοποιούμε την τουριστική μας ταυτότητα κι επιμένουμε στον πυρήνα της σκέψης μας και του κοινωνικού διαλόγου.

Αντί να αντιδικούμε μεταξύ μας εντός εισαγωγικών ή αντί να χάνουμε την κοινωνική συνοχή των εργαζομένων και της εργοδοσίας στον τομέα του τουρισμού, θα ήταν καλύτερα να συζητήσουμε και κυρίως να αποφασίσουμε για το πως θα διαχειριστούμε αυτήν την κρίση. Ο διάλογος είναι εύκολος, ο διάλογος είναι τα προφορικά, όμως τώρα δίνουμε εξετάσεις στα γραπτά και τα γραπτά είναι οι αποφάσεις. Η Πολιτεία λοιπόν από τη δική της πλευρά έδωσε στην τουριστική βιομηχανία αυτά που μπορούσε. Αυτά που έδωσε η Πολιτεία, η κυβέρνηση, είναι στο σύνολό τους περισσότερα από αυτά που έχουν δοθεί στην τουριστική βιομηχανία την τελευταία δεκαετία. Δικαίως. Δεν αποτελεί χάρη αλλά δικαίωση. Πετύχαμε; Πετύχαμε να αποκτήσουμε το όχημα πάνω στο οποίο θέλουμε να κυλήσουμε. Και το όχημα αυτό έχει δύο `ταχύτητες`. Έχει την `ταχύτητα` του εξωτερικού τουρισμού, της μεγάλης βιομηχανίας, τις μεγάλες πιέσεις, το μεγάλο συμβιβασμό, τις μεγάλες μειώσεις των τιμών και τις μεγάλες συμφωνίες με τους tour operators.

Οφείλω να πω ότι έχουν πάει όλα πολύ καλά, παρά τη διεθνή δύσκολη συγκυρία, εξ’ ου και το άλμα του Μαρτίου, που η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση σε κρατήσεις τουριστών από ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, όπου βρίσκονται και οι ανταγωνιστές μας. Η εκτίμηση για 30 και 40% πτώση στον τουρισμό του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου σήμερα, όπως λένε οι κοινωνικοί μας εταίροι οι άνθρωποι του τουρισμού, κυμαίνεται μεταξύ του 10-15%. Αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία και ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης ουσιαστικά. Είναι η στιγμή στην οποία χρησιμοποιούμε και τα τελευταία μας δυνατά όπλα, όπως είναι η καμπάνια που ξεκίνησε στο εξωτερικό, χωρίς να σταματήσει η προηγούμενη καμπάνια που έπαιζε μέχρι προχθές για να μην υπάρχει κανένα κενό στην παρουσίαση της Ελλάδος. Και βέβαια δεν περιμένει κανείς τις καινούριες εικόνες για να αναγνωρίσει μία χώρα, που την γνωρίζει από το σχολείο, την ιστορία και θέλει να την επισκεφθεί, αλλά πάντοτε μία καμπάνια, μία εικόνα, αποτελεί ένα κίνητρο για να αποφασίσει να έρθει. Ταυτόχρονα υλοποιείται η μεγαλύτερη συνδιαφήμιση που έχει κάνει ποτέ η χώρα με μεγάλους tour operators. Αυτά είναι που πραγματοποιήθηκαν.

Δίπλα σε αυτά η Πολιτεία έκανε ό,τι μπορούσε και το έκανε γενναία στο να μειώσει τις ανελαστικές δαπάνες των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι ανελαστικές δαπάνες αποτελούσαν για την εποχική εκκίνηση της τουριστικής περιόδου τροχοπέδη. Όλοι συμφωνούμε ότι ο μηδενισμός των έμμεσων φόρων είναι μεγάλη επιτυχία. Το κάναμε με το τέλος παρεπιδημούντων. Επιδοτήσαμε την εργασία των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων για τους δύο μήνες για να διευκολύνουμε αυτήν την εκκίνηση μετατρέποντας το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας. Τελειώσαμε; Όχι. Τραβάμε δίπλα μία γραμμή. Προσθέσαμε ένα ακόμα μέτρο: το μηδενισμό των φόρων των περιφερειακών αεροδρομίων, πρώτοι από όλα τα ανταγωνιστικά κράτη της Μεσογείου. Τα τελευταία μετρά έχουν να κάνουν με το δεύτερο σκέλος της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου, τον εσωτερικό τουρισμό. Τον εσωτερικό τουρισμό που ικανοποιεί δύο πράγματα: Πρώτον το μοντέλο ζωής που έχουμε χτίσει στην Ευρώπη και τον κόσμο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός, οι διακοπές, η ανάπαυση που έρχεται να ικανοποιήσει την προσωπική και οικογενειακή ανάγκη. Εμείς δράσαμε, ενισχύοντας τον κοινωνικό τουρισμό σε ποσοστό 50%. Θα το κάνουμε για τους νέους ανθρώπους. Ακόμη, βγάλαμε το πρόγραμμα για το χειμώνα και το φθινόπωρο για την τρίτη ηλικία και για πρώτη χρονιά για τα Aτομα Με Ειδικές Ανάγκες, πάλι για το φθινόπωρο. Αλλά πρέπει να δράσουμε και για τη μέση εισοδηματική τάξη καθώς αυτή πιέζεται, θέλει και επιθυμεί αλλά και απαιτεί τον συμβιβασμό στα επίπεδα της εποχής των τιμών των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι πολίτες αυτής της χώρας δε ζητούν πολλά, ζητούν όλοι να κατεβάσουμε ένα `κλικ` τον πήχη των προσωπικών μας προσδοκιών. Αυτή είναι η δράση που έρχεται να αντιμετωπίσει την ανασφάλεια και να αντικαταστήσει μερικές φορές έναν μίζερο διάλογο που αναπτύσσεται με υπερβολές.
Λάθη θα κάνουμε, δεν κάνουν μόνο όσοι δε δρουν, μπορεί να διαφωνήσουμε και σε μερικά πράγματα, αλλά από τη διαφωνία παράγονται συμπεράσματα. Πάντως, όλοι συμφωνούμε πως αυτή την χρονιά πρέπει να βάλουμε όλοι `πλάτη`. Σήμερα θα σας ανακοινώσω ένα από τα μέτρα που προγραμματίζουμε. Η χώρα μας με βαριά τουριστική βιομηχανία, συνείδηση και ταυτότητα δε διαθέτει δυνατότητα πιστοποιημένης μέτρησης αποτελεσματικότητας και απόδοσης του τουρισμού. Δε διαθέτουμε Τουριστικό Παρατηρητήριο, δε διαθέτουμε τη δυνατότητα να μετράμε τα μεγέθη στα οποία θα πρέπει να συμφωνούμε, όπως κάνουν οι άλλες χώρες. Αυτό ξεκινήσαμε με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου, του ΕΣΠΑ. Το Τουριστικό Παρατηρητήριο της χώρας σε λίγο καιρό χωρίς κρατικό χρήμα, χωρίς δημόσιες δαπάνες, με απόλυτη ευρωπαϊκή παρέμβαση κα εκσυγχρονιστικό λειτουργικό πλαίσιο θα είναι μία πραγματικότητα, με την οποία θα μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα πιστοποιημένα αποτελέσματα για τα οποία δεν θα μπορεί κανείς να αμφιβάλλει”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024