Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤουριστικό Επιμελητήριο Ελλάδος: 300.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ενδιαφέρον για την δημιουργία του

Τουριστικό Επιμελητήριο Ελλάδος: 300.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ενδιαφέρον για την δημιουργία του

Έντεκα φορείς που εκπροσωπούν 300.000 επιχειρήσεις και απασχολούν περίπου 1.250.000 εργαζόμενους, συνυπέγραψαν την ανάγκη δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου…

Έντεκα φορείς που εκπροσωπούν 300.000 επιχειρήσεις και απασχολούν περίπου 1.250.000 εργαζόμενους, συνυπέγραψαν την ανάγκη δημιουργίας Τουριστικού Επιμελητηρίου<...> και το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες ίδρυσής του.
Οι φορείς που συνυπογράφουν το σχετικό δελτίο τύπου και την απόφαση που αναγγέλθηκε επίσημα χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους είναι οι ακόλουθοι:

  • ΓΠΟΠ / Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Πούλμαν
  • ΗΑΤΤΑ / Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων
  • ΕΕΕΠ / Ένωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων
  • ΕΠΕΣΤ / Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού
  • Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων Β. Ελλάδας
  • ΠΟΕΣΕ / Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων
  • Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Ακτοπλοΐας
  • ΣΑΑΕ / Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Αεροπορικών Εταιριών
  • Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων
  • ΣΕΠΟΣ / Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων
  • ΣΕΕΔΔΕ / Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ελλάδας

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του HATTA Γ. Ευαγγέλου κατά την διάρκεια της συνάντησης με τους δημοσιογράφους οι λύσεις που υπάρχουν για την δημιουργία του Τουριστικού Επιμελητηρίου είναι:

Α) Η δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου με πρόβλεψη για ένταξη του ΞΕΕ με ειδικές ρυθμίσεις.
Β) Η δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου χωρίς τη συμμετοχή του ΞΕΕ.

«Στο Επιμελητήριο θα πρέπει να ενταχθούν άμεσα όσες κατηγορίες επιχειρήσεων αδειοδοτούνται από τις Υπηρεσίες Τουρισμού και λαμβάνουν το ειδικό σήμα και βεβαίως ο επισιτιστικός κλάδος ο οποίος θα ενταχθεί στην τουριστική οικογένεια, λαμβάνοντας αντίστοιχα το ειδικό τουριστικό σήμα.» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου ενώ, επίσης, αναφέρεται ότι:
«Ιδανική λύση θα ήταν η άμεση διεύρυνση του ΞΕΕ και η μετατροπή του σε Τουριστικό και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Η λύση αυτή προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του ΞΕΕ το οποίο φαίνεται να είναι διστακτικό ακόμα να αποδεχθεί τη διεύρυνση.
Εκτιμάμε ότι είναι μια λανθασμένη προσέγγιση που θα έπρεπε να εξετασθεί με περισσότερη νηφαλιότητα δεδομένου ότι μια ισχυρή φωνή στον τουριστικό τομέα θα μπορούσε να αποδώσει ουσιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας και στο κοινό συμφέρον του τομέα μας, δηλαδή τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού και των επιχειρήσεων μας.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γεράσιμος Φωκάς δηλώνει επιφυλακτικός σε σχέση με την πορεία της προσπάθειας και φαίνεται να κρατάει μια στάση αναμονής και διερεύνησης των εξελίξεων. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις που δεν φαίνεται να είχαν αίσιο τέλος μεταξύ ΞΕΕ και της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ελλάδας.

Στο κείμενο που συνυπέγραψαν οι έντεκα φορείς αναφέρεται σχετικά με την δυνατότητα συνεργασίας με το ΞΕΕ:
«Σε περίπτωση που μεταξύ των αρμοδίων οργάνων του Τουριστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) επιτευχθεί συμφωνία για συγχώνευση των δύο επιμελητηρίων σε ένα ενιαίο επιμελητήριο, με Π.Δ/μα καθορίζονται όλοι οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και κάθε άλλη σχετική με τη συγχώνευση λεπτομέρεια και επανακαθορίζονται σε ενιαία βάση οι σκοποί, οι αρμοδιότητες, οι πόροι, τα όργανα, η σύνθεση των υπηρεσιών και η κατάσταση του προσωπικού, τα των δικαιωμάτων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τα της διενέργειας των αρχαιρεσιών, η σύνθεση και οι αρμοδιότητες του Δ.Σ, οι αρμοδιότητες του προέδρου, των αντιπροέδρων και των λοιπών οργάνων του νέου επιμελητηρίου και κάθε άλλη αναγκαία για την ομαλή και λειτουργική συνένωση των δύο φορέων λεπτομέρεια. Η συγχώνευση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν θίγει τα έναντι του ΞΕΕ και του Ταμείου Προνοίας Ξενοδόχων, που αποτελεί τμήμα αυτού, δικαιώματα των ήδη μελών του κατά τη στιγμή της συγχώνευσης. Το Τ.Π.Ξ. συνεχίζει να λειτουργεί ως φορέας επικουρικής ασφάλισης των Ξενοδόχων και των επιχειρήσεων οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων. Το Π.Δ/μα του εδαφίου αυτού ρυθμίζει επίσης τον τρόπο και τη διαδικασία, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για τον διαχωρισμό των αποθεματικών του ΞΕΕ και του ΤΠΞ και τη διάθεσή τους του λοιπού αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη των νομίμων αναγκών των ήδη μελών του κατά τη στιγμή της συγχώνευσης».

Επιφυλακτική έως και αρνητική στάση στην ίδρυση του Τουριστικού Επιμελητηρίου κρατούν τα τοπικά επιμελητήρια, τα οποία διακρίνουν σοβαρό κίνδυνο να απολέσουν μέρος της δύναμης τους αλλά και των εσόδων τους. Ωστόσο, κοινή ήταν η των θέση των φορέων που συμμετέχουν στην προσπάθεια ίδρυσης του Τουριστικού Επιμελητηρίου ότι δεν καλύπτονται από την συμμετοχή τους στα τοπικά επιμελητήρια.

Στο κείμενο αναφέρεται σχετικά με τα τοπικά επιμελητήρια:
«Προκειμένου να εξασφαλισθεί στήριξη προς τα λειτουργούντα τοπικά επιμελητήρια και να διασφαλισθεί η περιφερειακή / τοπική εκπροσώπηση του τουριστικού τομέα, η οποία σήμερα δεν υπάρχει σε κανένα επίπεδο (δεδομένου ότι το μεν ΞΕΕ δεν έχει περιφερειακή διάσταση, τα δε τοπικά επιμελητήρια δεν εκπροσωπούν τον τουριστικό τομέα) προβλέπεται ότι τα Επιμελητήρια του Ν. 2081/92 είναι δυνατό να ιδρύουν Τμήματα Τουρισμού με κατάλληλη οργάνωση και αντιπροσωπευτικό αριθμό μελών των επαγγελματικών κλάδων που συμμετέχουν στο ΤΕΠΕ. Τα τμήματα αυτά αποτελούν παραρτήματα του ΤΕΠΕ και για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών τους, λαμβάνουν από το ΤΕΠΕ επιχορήγηση, η οποία είναι δυνατό να ανέρχεται ετησίως σε ποσοστό έως και ..% του συνόλου των εισφορών των προερχόμενων από τον χώρο της τοπικής αρμοδιότητας των μελών του ΤΕΠΕ. Τα Τμήματα Τουρισμού έχουν τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζονται εκάστοτε με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΕΠΕ. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ορίζονται τα των σχέσεων μεταξύ ΤΕΠΕ και Επιμελητηρίων του Ν. 2081/92, τα της άσκησης των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων και κάθε λεπτομέρεια σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των Τμημάτων Τουρισμού, αφενός ως οργανικών μονάδων των τοπικών Επιμελητηρίων και αφετέρου ως παραρτημάτων του ΤΕΠΕ. Έτσι εξασφαλίζεται η συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια εφ’ όσον βεβαίως και αυτά από την πλευρά τους συνεισφέρουν έμπρακτα και ουσιαστικά στον τουρισμό και πάψουν να αποτελούν απλώς εισπρακτικούς μηχανισμούς όπως συμβαίνει σήμερα.»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Aκης Τσοχατζόπουλος χθες το απόγευμα αναφερόμενος στη κίνηση για ίδρυση Τουριστικού επιμελητηρίου με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, σημείωσε ότι από πλευράς του θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε «με διάλογο να βρούμε τη λύση για το πως θα το πετύχουμε, ώστε και τα επιμελητήρια να είναι ευχαριστημένα και τα τουριστικά γραφεία και το Τουριστικό Επιμελητήριο να γίνει πραγματικότητα.».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά για την δημιουργία Τουριστικού Επιμελητηρίου έχει τοποθετηθεί πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου τουριστικού φορέα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024