Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤραγική η κατάσταση στην εστίαση μετά από 150 και πλέον ημέρες γενικού lockdown
Εστίαση

Τραγική η κατάσταση στην εστίαση μετά από 150 και πλέον ημέρες γενικού lockdown

Η ΠΟΕΣΕ τόνισε, σε τηλεδιάσκεψη με τον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του κλάδου, με χρηματοδότηση μέσω ειδικού προγράμματος για την εστίαση για τη βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου.

Τηλεδιάσκεψη με τον ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. Στην τηλεδιάσκεψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχαν ο κ. Αλ. Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κα Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού και οι αναπλ. τομεάρχες Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και Χάρης Μαμουλάκης. Την ΠΟΕΣΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Καββαθάς και στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίστηκε η τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων μετά από 150 και πλέον ημέρες γενικού lockdown, οι κίνδυνοι για χιλιάδες λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας και τονίστηκε η επιτακτική ανάγκη για ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του κλάδου, με χρηματοδότηση μέσω ειδικού προγράμματος για την εστίαση για τη βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου.

Επίσης, συζητήθηκαν τα διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει τόσο λόγω της έλλειψης ρευστότητας όσο και με το τραπεζικό σύστημα (δάνεια, μείωση προμηθειών κ.λπ.), η άμεση ανάγκη ένταξης του κλάδου στα προγράμματα ΕΣΠΑ, η διατήρηση της στήριξης για τα ενοίκια και μετά τον Φεβρουάριο, οι επαγγελματικές μισθώσεις-αναστολή εξώσεων, η βελτίωση του προγράμματος για τα θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου. Επίσης, η ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, το “κούρεμα” και η ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, την δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημία από την πανδημία (όπως αίθουσες εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, bar, club, catering, κτήματα).

Επιπρόσθετα, απαλλαγή από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων, καθώς και καθαριότητας-φωτισμού των επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας να ισχύουν υποχρεωτικά και αναδρομικά από την 14.3.2020 και έως την οριστική λήξη των περιοριστικών μέτρων, χωρίς ανάγκη σχετικής απόφασης των Δημοτικών Συμβουλίων, αλλά με απόφαση της Υπηρεσίας των Δήμων, κατόπιν αίτησης των επιχειρήσεων, η επαναφορά της αρχικώς κατατεθείσας ρύθμισης όλων των οφειλών προς τους ΟΤΑ σε 120 δόσεις, η οποία τελικώς τροποποιήθηκε προς το δυσμενέστερο (αρ.165 επ. Ν.4764/23.12.2020), η μείωση των ενοικίων των ακινήτων που εκμισθώνουν οι ΟΤΑ και τα νομικά πρόσωπα αυτών, αλλά και άλλοι φορείς του δημόσιου τομέα, στενού και ευρύτερου, όπως ήδη συμβαίνει με τις μισθώσεις με εκμισθωτή ιδιώτη.

Οι επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν ολοκληρώσει την δραστηριότητα τους και “έχουν κλείσει” με διαγραφή από το TAXIS κ.λπ. να πληρώσουν τυχόν οφειλές τους προς τους ΟΤΑ σε ποσοστό 30% του κεφαλαίου, όπως και παλαιότερα έχει συμβεί. Εκ νέου τροποποίηση του αρ.55 ν.4483/31.7.2017, με το οποίο αφαιρείται η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός έτους. Η αναθεώρηση των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων (Ν. 2539/97 όπως ισχύει) για τα Κέντρα Διασκέδασης και Νυχτερινά Κέντρα 5% να ορίζεται σε ποσοστό ΜΕΧΡΙ 5% μετά από απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου και τέλος να παρασχεθεί λόγω των συνθηκών το δικαίωμα στις επιχειρήσεις που στεγάζονται-μισθώνουν ακίνητα α) του Ελληνικού Δημοσίου, β) ΝΠΔΔ, γ) ΟΤΑ και Ν.Π. αυτών και δ) Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων να παρατείνουν τη διάρκεια των μισθώσεων έως 10 έτη, εφόσον βεβαίως είναι συνεπείς στις μισθωτικές υποχρεώσεις τους.

Και, τέλος, συζητήθηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, δεδομένου ότι το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900 ευρώ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000 ευρώ, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του κλάδου ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζονται και οι ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024