Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤροποποίηση νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών γραφείων
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Τροποποίηση νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών γραφείων

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δρομολογεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σε εφ` όλης της ύλης συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μεταξύ άλλων…

Σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών, αλλά και την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δρομολογεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Ειδικότερα, σε εφ` όλης της ύλης συνέντευξη τύπου<...>που παραχώρησε χτες, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Για τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και τις θεσμικές παρεμβάσεις

Μετά την νομοθετική επίλυση του πάγιου προβλήματος της λειτουργικής τακτοποίησης των ξενοδοχείων με παραβάσεις το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προχωράει ακόμα στη δημιουργία σχεδίου νόμου για την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των ταξιδιωτικών γραφείων. Οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει ραγδαία. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των τουριστικών γραφείων προς τρεις κατευθύνσεις:

  1. την τροποποίηση της βασικής -περί τουριστικών γραφείων- νομοθεσίας. Π.χ. υψηλότερα προσόντα για την άσκηση επαγγέλματος, ακριβής καθορισμός και κλιμάκωση των κυρώσεων σε περίπτωση εκτροπής από τις διατάξεις του νόμου, ειδική αντιμετώπιση για τα υποκαταστήματα, κλπ.
  2. την επακόλουθη προσαρμογή του Π.Δ. 339/1996 περί οργανωμένων ταξιδίων, και

  3. τη δημιουργία ενός οργανισμού (Συνεγγυητικό Κεφάλαιο) που θα καλύπτει υποχρεώσεις των τουριστικών γραφείων που έχουν καταστεί με οποιονδήποτε τρόπο αφερέγγυα.

Δημιουργία φορέα για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο

Σχετικά με το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο, διαπιστώθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα, με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, o οποίος θα τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν οργανωμένα ταξίδια και θα έχει σκοπό τον επαναπατρισμό των τουριστών, αλλά και την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει οι καταναλωτές για τα ταξίδια που δεν πραγματοποιούνται.

Για τις πισίνες

Με το ίδιο νομοσχέδιο, το οποίο θα αναρτηθεί την επόμενη Πέμπτη στο site του Υπουργείου για διαβούλευση, ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες που αφορούν τη λειτουργική τακτοποίηση των υπαρχουσών κολυμβητικών δεξαμενών λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την ασφάλεια και υγιεινή των χρηστών, καθώς και την εικόνα που η ύπαρξή τους προσδίδει στα κύρια και μη κύρια καταλύματα.

Για τα boutique hotels

Με βάση τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις της Επιτροπής για την επεξεργασία των χαρακτηριστικών και των προδιαγραφών των Ξενοδοχείων Boutique, περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία δίνεται ο ακριβής ορισμός των Ξενοδοχείων Boutique. Με αυτό τον τρόπο, αυτή η κατηγορία καταλυμάτων μπαίνει στο ΕΠΑΝ ΙΙ. Όταν μιλάμε για boutique ξενοδοχεία, ουσιαστικά μιλάμε για αναβάθμιση μικρών –μέχρι 50 δωμάτια- παλαιών ξενοδοχειακών μονάδων με υψηλή αρχιτεκτονική αισθητική, παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προσωπικής εξυπηρέτησης και άριστων υποδομών και ευκολιών στα δωμάτια.

Σύστημα Πιστοποίησης για τα Boutique ξενοδοχεία

Εισάγεται το νέο σήμα του ΕΟΤ για τα boutique ξενοδοχεία. Αυτό το σήμα θα δημιουργήσει το brand name το οποίο θα πιστοποιεί την ύπαρξη των ποιοτικών και αισθητικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών που πρέπει να έχει ένα ξενοδοχείο αυτής της κατηγορίας. Έχουμε ήδη προβλέψει τη χρηματοδότηση 50 ξενοδοχείων σε πιλοτική βάση ενώ πιστεύουμε ότι η ρύθμιση αυτή θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλες επιχειρήσεις να δημιουργήσουν boutique ξενοδοχεία.

Για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού, Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων

Πρόκειται για μια διαχειριστική αρχή για το ΕΠΑΝ μέσα στο Υπουργείο. Στην Ειδική Υπηρεσία θα λειτουργούν:

  • Μονάδα προγραμματισμού και αξιολόγησης.

  • Μονάδα διαχείρισης και επαληθεύσεων.

  • Μονάδα υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων πράξεων.

  • Μονάδα οργάνωσης και υποστήριξης.

Η Ειδική Υπηρεσία θα διαχειριστεί το σύνολο των προγραμμάτων που εντάσσονται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και αφορούν στον τουρισμό.

Για τα campings

Αλλά και τα campings αποτελούν μέρος του νομοθετικού έργου του ΥΠΤΑΝ. Έτσι, με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες κατάταξης των campings σε κατηγορίες Αστέρων, καθώς οι τεχνικές και λειτουργικές τους προδιαγραφές, έτσι ώστε να μη λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται αυτοτελώς, για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία, το ζήτημα των προδιαγραφών λειτουργίας των campings και για πρώτη φορά έχουμε ένα σχήμα κατάταξης αντίστοιχο με αυτό των άλλων ευρωπαϊκών προορισμών.

Για τα θεματικά πάρκα

Ο ισχύων αναπτυξιακός νόμος (ν. 3299/2004) είναι ο πρώτος που προβλέπει τη χρηματοδότηση θεματικών πάρκων. Για πρώτη φορά, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Τουριστικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ καθορίζονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές των θεματικών πάρκων για την υπαγωγή τους στο καθεστώς κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου. Ο τρόπος που ορίζονται τα θεματικά πάρκα είναι αρκετά ευρύς, ώστε να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικού θεματολογίου επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα: Στα θεματικά πάρκα προσφέρονται ποικίλες ψυχαγωγικές ή μορφωτικές υπηρεσίες γύρω από ένα ή περισσότερους θεματικούς άξονες. Περιλαμβάνουν κτιριακές κατασκευές, υπαίθριες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό υπαίθριων χώρων, διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων, δίκτυα υποδομής, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επισκεπτών, βοηθητικές εγκαταστάσεις και ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Για τις μαρίνες

Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης προχωρά στη χωροθέτηση τουριστικών λιμένων και για πρώτη φορά από την ίδρυσή του προχωρά και σε προκηρύξεις πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους φορείς διαχείρισής τους. Τέλος, έχουν προγραμματιστεί έργα που αφορούν στην αισθητική, αλλά και λειτουργική αναβάθμιση 2 περιοχών – κλειδιών για την Αττική. Στην Ακτή Βουλιαγμένης τα έργα συνίστανται σε ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, αγορά νέου εξοπλισμού (ομπρέλες, ξαπλώστρες) και σημαντικές παρεμβάσεις στην αναβάθμιση της εικόνας της πλαζ συνολικού εκτιμώμενου κόστους που ξεπερνά τα 600.000 ευρώ. Στη Μαρίνα Αλίμου εκτελούνται ήδη έργα που αφορούν στην ηλεκτροδότηση και το φωτισμό των προβλητών, μελέτη για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και των χώρων στάθμευσης, ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και έργα για την αναβάθμιση της εικόνας της Μαρίνας συνολικού εκτιμώμενου κόστους 1,2 εκατ. ευρώ.

Πορεία του τουρισμού για το 2008


  • Από την αγορά της Γερμανίας αναμένεται σταθερή αύξηση της τάξης του 5%. Μάλιστα η Ελλάδα στο κομμάτι sea & sun έρχεται τρίτη σε προτιμήσεις μετά την Ισπανία και την Τουρκία.

  • Για τους Αυστριακούς η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικής σημασία προορισμό και αναμένουμε άνοδο 2 με 3%.

  • Στη Μεγάλη Βρετανία παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την ενίσχυση του ευρώ έναντι της λίρας, η Ελλάδα έχει δυνατό «finish». Σημειώνει μάλιστα αύξηση στον τομέα των κρουαζιέρων.

  • Από την Γαλλία θα έχουμε αύξηση 8%, δηλαδή πάνω από 900.000 επισκέπτες.

  • Από την Ρωσία αναμένεται αύξηση πάνω από 60%.

  • Οι αγορές της Ελβετίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, σημειώνουν επίσης άνοδο 8 με 10%.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024