Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒαρβιτσιώτης: Το δικαίωμα στην ασφάλεια πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων
Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Βαρβιτσιώτης: Το δικαίωμα στην ασφάλεια πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία των προσωπικών δεδομένων

“Η περιφρούρηση της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί κοινό στόχο. Ωστόσο, η ποιότητα της δημοκρατικής μας κοινωνίας και το επίπεδο ωριμότητας του πολιτισμού μας εξαρτώνται από τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε για να τον πετύχουμε”. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης

“Η περιφρούρηση της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί κοινό στόχο. Ωστόσο, η ποιότητα της δημοκρατικής μας κοινωνίας και το επίπεδο ωριμότητας του πολιτισμού μας εξαρτώνται από τη μέθοδο που θα ακολουθήσουμε για να τον πετύχουμε”. Αυτό δήλωσε<...>ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ., κ. Ιωάννης Μ. Βαρβιτσιώτης με την ευκαιρία της υιοθέτησης από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο του ψηφίσματος για τα προσωπικά δεδομένα. Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αφορά στην διεθνή εταιρία διασυνοριακών πληρωμών (SWIFT) και τη συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ (PNR).

Τον Ιούνιο του 2006 τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απεκάλυψαν την ύπαρξη του Προγράμματος Ανίχνευσης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, μέσω του οποίου οι αρχές των Η.Π.Α. απέκτησαν πρόσβαση σ` ένα τμήμα των οικονομικών δεδομένων που συγκεντρώνει η SWIFT. Οι πληροφορίες αυτές στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Ε.Ε. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, διότι αρκετούς μήνες μετά την αποκάλυψη των γεγονότων αυτών, το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη λάβει θέση επί του θέματος που επηρεάζει τόσους πολίτες, καταναλωτές και επιχειρήσεις. Επιπλέον, επτά μόνο από τα 27 κράτη – μέλη απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που έστειλε η Επιτροπή για να διασαφηνιστεί η κατάσταση όσον αφορά στο σεβασμό των εθνικών και κοινοτικών νόμων για την προστασία των δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρ. Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως επόπτη της SWIFT να διερευνήσει λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προστασίας δεδομένων. Ταυτόχρονα, ζητά από την Ευρ. Επιτροπή ως αρμόδια για την προστασία των δεδομένων και το σύστημα πληρωμών, να υποβάλει έκθεση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης οικονομικής κατασκοπίας. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενότερης συνεργασίας του με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τη μακροπρόθεσμη συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν στις Η.Π.Α. (PNR), το ψήφισμα του Κοινοβουλίου ζητά το σεβασμό ορισμένων αρχών: Tη λεπτομερή αξιολόγηση των δεδομένων, τη διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών. Η μελλοντική συμφωνία πρέπει επίσης να προστατεύει αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένα και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιολογείται τακτικά η επάρκεια και η αποτελεσματικότητά της. Ακόμη, οι επιβάτες πρέπει να ενημερώνονται για τη μεταβίβαση των στοιχείων PNR, να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους και να μπορούν να προσφύγουν σε νομικό μηχανισμό ή σε ανεξάρτητη αρχή προστασίας δεδομένων.

Πρέπει να επιτύχουμε μια μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο έννομο συμφέρον για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και τη διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024