Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒελτίωση της ποιότητας αναζητούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου
Ημερίδες

Βελτίωση της ποιότητας αναζητούν οι ξενοδόχοι της Ρόδου

Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και συνεχής βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών ήταν δύο από τους στόχους που τέθηκαν από τον Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.

Επιτυχία σημείωσε η 3η Ημερίδα Ποιότητος που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου το Σάββατο 5 Μαρτίου, στην αίθουσα “Γεώργιος Καραγιάννης” του ΕΒΕΔ.

Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Εμμ. Κόνσολας, οι αντιδήμαρχοι κ. Τ. Χατζηιωάννου και κα Μ. Χατζηλαζάρου, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γ. Κακλιός, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Κ. Μηνέττος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Κωσταντινίδης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων κ. Γ. Κλούβας, καθώς και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Ν. Χριστοφόρου. Παρόντες επίσης ήταν εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες και διευθυντές ξενοδοχείων. Χαιρετισμό απέστειλε η αναπλ. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία λόγω βεβαρυμμένου προγράμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Χαιρετισμό έστειλε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δρ. Δημήτρης Κρεμαστινός.
 
Ομιλητές ήταν οι κ.κ.: Γεώργιος Ματσίγκος, πρόεδρος Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Ευάγγελος Γεωργίου, διευθυντής Πωλήσεων TUI Group, Ιωάννης Αφουκατούδης, διευθύνων σύμβουλος, Thomas Cook Austria, Άρης Ίκκος, επιστημονικός διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, Αιμιλία Βλάμη, επιστημονικός συνεργάτης Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, Νατάσσα Αντωνοπούλου, υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος Green Key – ΕΕΠΦ, Δημήτρης Κούτουλας, σύμβουλος Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών-πανεπιστημιακός, Μιχάλης Βασταρδής, σύμβουλος Επιχειρήσεων και πανεπιστημιακός, Ανέστης Αναστασίου, σύμβουλος Επιχειρήσεων και πανεπιστημιακός.

Ο κ. Ματσίγκος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ποιότητας στον τουρισμό, έκανε μνεία στο γεγονός ότι οι κρατήσεις είναι φέτος μειωμένες, γεγονός το οποίο οφείλεται στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπως και στον μειωμένο προγραμματισμό πτήσεων προς το νησί της Ρόδου. Ο κ. Γεωργίου παρουσίασε στοιχεία της TUI και ανέφερε πως σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιούν, η Ρόδος βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο ικανοποίησης των πελατών τους.

Ο κ. Αφουκατούδης αναφέρθηκε στην πελατοκεντρική πολιτική του Thomas Cook, ο οποίος θέλει να είναι ο πιο δημοφιλής “holidaymaker” για το 2016. O κ. Ίκκος παρουσίασε στατιστικά αφίξεων του προορισμού σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς στις προβλεπόμενες αφίξεις για το 2016 ανά αγορά. Επίσης ανέφερε ότι η Ρόδος έχει καλύτερη βαθμολογία στα 5 αστέρων ξενοδοχεία σε σύγκριση με τα 3 ή 4 αστέρων κάτι το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την ποιότητα.
 
Η κα Βλάμη αναφέρθηκε στο νέο σύστημα του ΞΕΕ για την κατάταξη των επιχειρήσεων και στην σημαντικότητα υλοποίησης του από τις επιχειρήσεις και στην συνέχεια η Κα.Αντωνοπούλου, παρουσίασε εκτενώς τα προγράμματα Γαλάζιες Σημαίες και Green Key, η υιοθέτηση των οποίων δημιουργεί στις επιχειρήσεις άμεσο πλεονέκτημα. Ο κ. Κούτουλας μίλησε για την εποχικότητα του τουρισμού στο νησί και πως μέσω του μάρκετινγκ θα πρέπει να προωθήσουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να στοχεύσουμε στο σωστό ταξιδιωτικό κοινό.

Ο κ. Βασταρδής αναφέρθηκε εκτενώς στην ποιότητα εντός των ξενοδοχειακών μονάδων και κλείνοντας τις εισηγήσεις ο Κος.Αναστασίου μίλησε για την σημαντικότητα της επιλογής, εκπαίδευσης και επιβράβευσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Μετά τις ομιλίες έγινε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους σχετικά με τις παρουσιάσεις των ομιλητών.

Η κα Λίτσα Φτακλάκη τόνισε την σημαντικότητα της σύμπνοιας και συνεργασίας ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος για ποιοτικό τουρισμό όλο τον χρόνο στη Ρόδο, ενώ, τέλος, ο κ. Κλούβας δήλωσε πως οι εστιάτορες είναι υπέρμαχοι της ποιότητας, αλλά και των τοπικών προϊόντων και ανέφερε πως το Σωματείο είναι δίπλα στους φορείς και τους Συλλόγους που προσπαθούν για την προώθηση της ποιότητας στο νησί

Συνοψίζοντας, στο τέλος της ημερίδας ο πρόεδρος του ΣΔΞΡ ζήτησε την ειλικρινή συνεργασία, δίχως μυστικοπάθεια, όλων των φορέων και άμεση δράση όλων των φορέων για την υλοποίηση των συμπερασμάτων.

Περιληπτικά, τα συμπεράσματα της ημερίδας για βελτίωσης της ποιότητας μετά τις προτάσεις των ομιλητών είναι:       
1. Συντονισμός – συλλογικότητα – συνεργασία – δράση, υπόθεση όλων
2. Service – υπηρεσίες: το σημαντικότερο (ανθρώπινος παράγοντας)
3. Χαμόγελο και πάθος παντού
4. Αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
5. Διαφοροποίηση προϊόντος με συνεχή προσπάθεια… ένα rebranding
6. Βελτίωση υποδομών-υπηρεσιών, παντού-καθαριότητα
7. Τουριστική παιδεία-εκπαίδευση, επιμόρφωση
8. Ποιότητα-προσφορά καλύτερου από την προσδοκία του πελάτη
9. Προστασία και σεβασμός του περιβάλλοντος -ποιοτικά προϊόντα
10. Εκσυγχρονισμός, νέες μέθοδοι και τεχνολογίες
11. Ποιότητα παντού(υποδομές – υπηρεσίες) – αεροδρόμιο – WC (χρήση – απαίτηση μέρους του σπατόσημου για βελτίωση) – αρχαιολογικοί χώροι – WC – σκέπαστρα – οδικό δίκτυο – μαρίνα – GOLF – εστιατόρια και καταστήματα εκτός ξενοδοχείων – συγκοινωνίες
12. Η ποιότητα διευκολύνει τους Tour Operator για περισσότερες και ακριβότερες κρατήσεις, μειώνει τις αποζημιώσεις από παράπονα, μένουν όλοι ευχαριστημένοι
13. Η ποιότητα δημιουργεί αύξηση της ζήτησης, πληρότητας, τιμής, μειώνει το κόστος διαφήμισης και αυξάνει τα έσοδα του προορισμού και των εργαζομένων
14. Εξωστρέφεια και ειλικρινή συνεργασία φορείς, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, για την αξιοποίηση όλων των υπηρεσιών, όλων των ομορφιών του νησιού, του πολιτισμού και του κλίματος, με στόχο την ανάδειξη της Ρόδου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, βελτιώνοντας παράλληλα τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων του νησιού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024