Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΒραβείο για την μελέτη κατασκευής μνημείου στο Λαζαρέτο

Βραβείο για την μελέτη κατασκευής μνημείου στο Λαζαρέτο

Η Διοίκηση της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Ε.Τ.Α.), διοργάνωσε με τη συνεργασία του Δήμου Κερκυραίων και του σωματείου “Λαζαρέτο” τελετή απονομής των βραβείων του Διαγωνισμού για τη δημιουργία Μνημείου Ιστορικής Μνήμης και Εθνικής Συμφιλίωσης στη…

Η Διοίκηση της εταιρίας Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Ε.Τ.Α.), διοργάνωσε με τη συνεργασία του Δήμου Κερκυραίων και του σωματείου “Λαζαρέτο” τελετή απονομής<...> των βραβείων του Διαγωνισμού για τη δημιουργία Μνημείου Ιστορικής Μνήμης και Εθνικής Συμφιλίωσης στη Νήσο Λαζαρέτο, την περασμένη Κυριακή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κ. Ευτύχης Κοντομάρης, βουλευτής Κερκύρας, ο κ. Μανόλης Γλέζος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Γρηγορόπουλος και ο αντιδήμαρχος Κερκύρας κ. Λέσσης. Ομιλία είχε ο πρόεδρος του Σωματείου “Λαζαρέτο” κ. Φακιολάς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του χώρου μνημείου ως συμβόλου Εθνικής Συμφιλίωσης. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΤΑ ΑΕ, κ. Στέφανος Χατζόπουλος, αναφέρθηκε στις διαδικασίες του διαγωνισμού και υπογράμμισε το βάρος που δίνει η ΕΤΑ ΑΕ στους ανοιχτούς διαγωνισμούς και στη συντήρηση των περιουσιακών στοιχείων της, τα οποία παρουσιάζουν περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Στην συνέχεια, έγινε εκτεταμένη παρουσίαση μελέτης του α’ βραβείου από τους μελετητές, κ. Σοφία Μαυρομάτη και κ. Γεώργιο Νινό. Μετά την παρουσίαση, πήρε το λόγο ο κ. Μανόλης Γλέζος, ο οποίος σχολίασε θετικά τη μελέτη του α’ βραβείου σειρά και διατύπωσε ορισμένες παρατηρήσεις. Στο φουαγιέ του θεάτρου εκτέθηκαν όλες οι μελέτες που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό.

Η νησίδα Λαζαρέτο βρίσκεται στη ΒΑ πλευρά της νήσου Κέρκυρας και υπόκειται στη διαχείριση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.

Στη νησίδα είχε λειτουργήσει λοιμοκαθαρτήριο από τις αρχές του 16ου μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιταλικές δυνάμεις κατοχής δημιούργησαν στρατόπεδο συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών της Αντίστασης. Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, το Λαζαρέτο αποτέλεσε τόπο εκτελέσεως Αγωνιστών της Αριστεράς που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τα έκτακτα δικαστήρια της εποχής. Στο Λαζαρέτο διασώζονται κτιριακά υπολείμματα σχεδόν όλων των παραπάνω φάσεων της ιστορίας του νησιού.

Η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. προκήρυξε διαγωνισμό για την, έναντι αμοιβής, επιλογή πρότασης αισθητικής επέμβασης και δημιουργίας Χώρου- Μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης και Ιστορικής μνήμης στη νησίδα Λαζαρέτο. Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι προτάσεις περιλάμβαναν αναμόρφωση της ανηφορικής διόδου που οδηγεί στον τοίχο των εκτελέσεων, αναμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και του άμεσα γειτνιάζοντος πρασίνου καθώς και συντήρηση και αποκατάσταση του τοίχου των εκτελέσεων και την ένταξη σε αυτόν αναθηματικής επιγραφής με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

Η διαμόρφωση και ανάδειξη του Χώρου- Μνημείου Εθνικής Συμφιλίωσης και Ιστορικής Μνήμης, θα αποτελέσει τμήμα γενικότερης επέμβασης και θα αποσκοπεί στην ανακαίνιση και αξιοποίηση του συνόλου των μνημειακών κτιριακών εγκαταστάσεων της νησίδας σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας.

Η επέμβαση αυτή αναμένεται να συμβάλλει στην ουσιαστική βελτίωση της επισκεψιμότητας της νησίδας και ανάδειξής της ως βασικού κρίκου της αλυσίδας των αξιοθέατων της Κέρκυρας.

Η Επιτροπή του Διαγωνισμού απαρτίζονταν από εκπροσώπους του Υπ. Πολιτισμού, του ΕΟΤ, του Δήμου Κερκυραίων, του Σωματείου Λαζαρέτο, και της Ε.Τ.Α. Α.Ε. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται σε 440.206.000 ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ.

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού έχουν ως εξής:

Α’ βραβείο: Δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

  • Σοφία Μαυρομάτη & Γεώργιος Νινός
    Β’ βραβείο: Δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
  • Μαριλενα Κοσκινά & Μαρίνος Σορίλος
    Γ΄ βραβείο: Οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ πλέον Φ.Π.Α.
  • Ηλίας Παπαδόπουλος

    Στα πρακτικά της επιτροπής σχετικά με την πρόταση στην οποία απενεμήθη το α’ Βραβείο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

    Η πρόταση αυτή κρίθηκε ότι συνειδητοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της ιερότητας. Θέτει αυτοπεριορισμούς και οδηγείται σε τοπικές παρεμβάσεις. Η επιλογή των υλικών, ο διακριτικός ορισμός πεδίων επεμβάσεων πείθουν ότι η μελέτη σέβεται το τοπίο, μπορεί να εξελιχθεί με πλήρη συνείδηση των βασικών παραμέτρων του ζητήματος. Είναι λύση που συνειδητοποιεί την σημασία της σιωπής και αποφεύγει φλυαρίες και υπερκατασκευές. Η κλιμάκωση των δαπέδων με κορύφωση στο μεγάλο τετράγωνο χώρο μπροστά από τον τοίχο των εκτελέσεων καθώς και η τριγωνική κλίση, κρίνεται εξαιρετικά επιτυχής, αναδεικνύοντας την ιερότητα του τοίχου των εκτελέσεων.

    Για το β’ Βραβείο αναφέρεται ότι:

    Στην πρόταση αυτή εκτιμήθηκαν επιμέρους στοιχεία της πρότασης όπως ο εντοπισμός του βαθύτερου πεδίου των εγκαταστάσεων του Λαζαρέτο και η προσέγγιση του μνημείου – τοίχου εκτελέσεων. Επίσης εκτιμήθηκε ο διακριτικός τρόπος με τον οποίο οι Αρχιτέκτονες ακουμπάνε το δάπεδο στο τοπίο.

    Τα βραβεία απένειμαν, το μεν πρώτο, ο πρόεδρος του Σωματείου “Λαζαρέτο”, κ. Φακιολάς, το δε δεύτερο βραβείο ο πρώην γραμματέας του Σωματείου, κ. Σκούρτης. Την τελετή παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, δημότες της Κέρκυρας, τα μέλη του σωματείου “Λαζαρέτο” το οποίο, σημειωτέον, αποτελείται από συγγενείς και φίλους των εκτελεσθέντων αγωνιστών της αριστεράς.

  • Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
    Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

    25/04/2024
    24/04/2024
    23/04/2024
    22/04/2024
    19/04/2024
    18/04/2024