Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞΕΕ: Έκκληση συνένωσης των δυνάμεων Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

ΞΕΕ: Έκκληση συνένωσης των δυνάμεων Πολιτείας και ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη του ελληνικού τουρισμού

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, επί τη βάσει των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην ειδική ενότητα της Γενικής Συνέλευσης για το Sharing Economy.

Έκκληση συνένωσης των δυνάμεων της Πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα για τη στήριξη των ελληνικών ξενοδοχείων και του τουρισμού της χώρας, στις δύσκολες στιγμές που διάγει ο κλάδος, ζήτησε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης μιλώντας από το βήμα της 5ης Γενικής Συνέλευσης του ΞΕΕ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo.

Στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης, με σύνθημα “ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας”, συμμετείχαν πλέον των 1.000 ξενοδόχων και παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, η αναπλ. υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. κα Φωτεινή Αραμπατζή και ο γενικός γραμματέας Τουρισμού κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης, αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ενίσχυση του Τουρισμού, με βασικά εργαλεία τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και τα προγράμματα ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της υποδομής και της λειτουργίας υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Υποστήριξε ότι ο τουριστικός κλάδος αποτελεί κατ’ εξοχήν παράδειγμα εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας και αυξημένης ροπής στην καινοτομία. Ειδική αναφορά έκανε στην οικονομία διαμοιρασμού και στη συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου, που θα διευθετεί τα θέματα φορολόγησης, λειτουργίας και ασφάλειας του νέου αυτού τουριστικού προϊόντος.

“Γνωρίζουμε επίσης το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ξενοδοχείων προς τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ επεξεργάστηκε νέο πρόγραμμα διακανονισμών παρέχοντας μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας, ευνοϊκότερους όρους ρύθμισης των μακροχρόνιων οφειλών και περισσότερες δόσεις. Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του Υπουργείου μας με τη ΔΕΗ, έχει προβλεφθεί, ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δυνατότητα εξόφλησης της ληξιπρόθεσμης οφειλής έως και 36 μηνιαίες δόσεις, με άμεση καταβολή μόλις του 10% της συνολικής οφειλής” πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Η κα Κουντουρά, κάνοντας απολογισμό του έργου της το 2016 επισήμανε ότι: “Σε ένα βράδυ κρίθηκε η τουριστική χρονιά. Τη βραδιά των capital controls. Διαχειριστήκαμε  την έκτακτη κρίση με τα συναρμόδια Υπουργεία, με άμεσα αντανακλαστικά και με τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου οι επισκέπτες να μην επηρεαστούν στις συναλλαγές τους και στις διακοπές τους στη χώρα μας. Τις επόμενες ημέρες  διαχειριστήκαμε επικοινωνιακά την κατάσταση με επίθεση ενημέρωσης και συνεντεύξεων στο εξωτερικό, για εκπέμψουμε σιγουριά ως προορισμός, ώστε να μην υποστούμε δυσφήμιση και κύμα ακυρώσεων”. Αναφερόμενη στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των παράνομων καταλυμάτων τόνισε: “Έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την οικονομία διαμοιρασμού. Έχοντας μελετήσει την ανάπτυξη του  μοντέλου αυτού στο εξωτερικό και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και τους φορείς, θα είμαστε σε θέση μέσα στις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση. Το Υπουργείο Οικονομικών θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να συλλάβει και να φορολογήσει ύλη που προκύπτει από την συστηματική εκμίσθωση ακινήτων – τουριστικών καταλυμάτων ως εισόδημα από εμπορική δραστηριότητα.

Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει άμεσα στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών με στόχο την εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης μεταξύ των επιχειρούντων στον τομέα του τουριστικού καταλύματος. Η συνεργασία των δύο Υπουργείων θα επεκταθεί και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σκιώδους φιλοξενίας, με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου παραοικονομίας και των στρεβλώσεων που αυτό επιφέρει στη λειτουργία της αγοράς. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ξεκάθαρων κανόνων, που χωρίς να πνίγει την δραστηριότητα αυτή, θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας και υγείας”.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε στην εισαγωγική του ομιλία την επιτυχή νέα διαδικασίας κατάταξης των ελληνικών καταλυμάτων που γίνεται με διαφάνεια από το Επιμελητήριο. Εν συνεχεία απηύθυνε έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην νομοθέτηση για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της παράνομης ενοικίασης ιδιωτικών κατοικιών, επί τη βάσει των προτάσεων που παρουσιάστηκαν στην ειδική ενότητα της Γενικής Συνέλευσης για το Sharing Economy. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Πολιτεία:
α) Την ορθολογική  ρύθμιση των κόκκινων δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να μην περάσουν στα κοράκια των αγορών.
β) Την άμεση ολοκλήρωση ενός νέου, ρεαλιστικού και  αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου, που να ευνοεί τις ιδιωτικές επενδύσεις.
γ) Την προώθηση δράσεων του νέου ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. δ) Την ρύθμιση του μεγάλου προβλήματος του ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ειδικά την απάλειψη της αδικίας σε βάρος των ατομικών επιχειρήσεων. Σχολιάζοντας τις προοπτικές της φετινής τουριστικής σεζόν ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι το 2016 δεν προσφέρεται για ασφαλείς τουριστικές προβλέψεις. “Είναι μια χρονιά με ευκαιρίες αλλά και με μεγάλους κινδύνους. Όσο πιθανό είναι να έχουμε μια καλή συνέχεια της δυναμικής του 2015, άλλο τόσο πιθανό  είναι να κληθούμε να διαχειριστούμε μια απρόβλεπτη χρονιά. Μια χρονιά στην οποία επιπλέον των άλλων, θα δουλέψουμε για πρώτη φορά με διπλάσιο ΦΠΑ, τη στιγμή που επανεμφανίζονται ζητήματα όσον αφορά στην αστυνόμευση των πόλεων, που το μεταναστευτικό πρόβλημα βρίσκεται σε έξαρση και που στο ευρύτερο γεωπολιτικό μας περιβάλλον δρομολογούνται τέτοιες σημαντικές αναδιατάξεις που εύλογα  προκαλούν ανησυχίες για το κατά πόσο η τουριστική εικόνα της χώρας μας θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.


Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό, στην Εστίαση και στον Αγροτικό Τομέα (EFFAT) κ. Harald Wiedenhofer.


Ακολούθως αναπτύχθηκαν οι πολλαπλές επιπτώσεις από την εξάπλωση της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) στον τουρισμό, με ομιλητές το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Προβολής του Βερολίνου (VisitBerlin) κ. Burkhard Kieker και τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό, στην Εστίαση και στον Αγροτικό Τομέα (EFFAT) κ. Harald Wiedenhofer.


Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Τουριστικής Προώθησης και Προβολής του Βερολίνου (VisitBerlin) κ. Burkhard Kieker.

Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν και οι προτάσεις του ΞΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εν συνεχεία παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που ακτινογραφεί τα χαρακτηριστικά του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ενώ έγινε και ο απολογισμός δράσεων του ΞΕΕ.

Sharing Economy και οι θέσεις του ξενοδοχειακού κλάδουΞΕΕ


Εξελίξεις στον παγκόσμιο και τον ελληνικό τουρισμό

ΞΕΕ-HOTREC

Ομιλία Γεωργίου Τσακίρη – 5η Γ.Σ ΞΕΕ

Ομιλία Harald Wiedenhofer – 5η Γ.Σ. ΞΕΕ

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024