Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΥπόμνημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Υπόμνημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Υπόμνημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε πρόσφαταεπίσκεψη στη Κω, κατέθεσε πριν λίγες μέρες και εγγράφως ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Βασίλης […]

Υπόμνημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος πραγματοποίησε πρόσφατα<...>επίσκεψη στη Κω, κατέθεσε πριν λίγες μέρες και εγγράφως ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Βασίλης Μηναΐδης.

Μέσω του υπομνήματος αυτού, η Ένωση ζητά από την Κυβέρνηση τη διευθέτηση σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το νησί και εμπλέκονται με τον τουρισμό, όπως του ακτοπλοϊκού, της νομιμοποίησης των ξενοδοχείων, της καλύτερης αστυνόμευσης των πολυσύχναστων περιοχών, κ.ά..

Το υπόμνημα, όπως δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα `Ροδιακή`, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Κύριε Υπουργέ, Με την ιδιότητά μου και του προέδρου του Συνδέσμου Ενώσεων Ξενοδόχων Δωδεκανήσου θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες των ξενοδόχων της περιοχής για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τον τουρισμό μας, ένα ενδιαφέρον που επιβεβαιώνεται και με τη σημερινή σας παρουσία στην Κω και ακόμα για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του κλάδου μας.

Επιτρέψατέ μου κ. Υπουργέ με την ευκαιρία αυτή να επαναφέρω, εντελώς επιγραμματικά, μερικά σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας και όχι μόνο και να ζητήσουμε την προσωπική σας παρέμβαση για την επίλυσή τους.

  1. Το ακτοπλοϊκό αποτελεί το πιο σοβαρό αυτή την περίοδο πρόβλημα της περιοχής που πρέπει να βρει τη λύση του, τόσο στο βασικό άξονα Ρόδου – Πειραιά με γρήγορα και αξιόπιστα πλοία, όσο και στον άξονα Ρόδου – Καρπάθου – Ηρακλείου – Πειραιά, καθώς και στις δευτερεύουσες γραμμές της Δωδεκανήσου.
  2. Οι αδειοδοτήσεις των ξενοδοχείων συνιστούν εξίσου σοβαρό πρόβλημα, παρά τον περιορισμό των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Συγκεκριμένα το ειδικό σήμα λειτουργίας θα πρέπει να είναι αόριστης διάρκειας, όπως επίσης και οι εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων και τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας και να ελέγχει τη συνδρομή των όρων που θέτουν από τους επιθεωρητές του Ε.Ο.Τ., όπως ελέγχουν σήμερα οι υγειονομικές υπηρεσίες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με το θέμα των αδειοδοτήσεων συνδέονται και οι άδειες για τις κολυμβητικές δεξαμενές που θα πρέπει και γι` αυτές να βρεθεί μια λύση.
  3. Η πρόταση ΚΥΑ, που απαλλάσσει τα ξενοδοχεία μέχρι 50 κλινών, που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως από την υποχρέωση εφοδιασμού τους με ΜΠΕ, να τροποποιηθεί ώστε να απαλλάξει τα μέχρι 100 κλινών ξενοδοχεία, που είναι κυρίως παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες, που ανήκουν στις μικρές επιχειρήσεις.
  4. Δύο ακόμα σοβαρά θέματα του κλάδου για την επίλυση των οποίων αρμόδιο είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι η αλλαγή χρήσης των παλαιών ξενοδοχείων (ίδρυση από 25ετίας) χωρίς κανένα περιορισμό, πολεοδομικό ή λειτουργικό και η ρύθμιση των πολεοδομικών παραβάσεων, που έχουν αναχθεί σε μείζον θέμα.
  5. Υπάρχουν ακόμα δύο θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, που θα πρέπει και αυτά να βρουν τη λύση του. Πρόκειται για την εκκρεμούσα απόφαση του αρμοδίου για τα θέματα του αιγιαλού και της παραλίας υφυπουργού κ. Δούκα με την οποία θα αποδεχθεί την πρόσφατη γνωμάτευση του ΝΣΚ, σχετικά με τον υπολογισμό του τμήματος για παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού σε όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και για απαλλαγή των εκτός σχεδίου ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για υποχρέωση εισφοράς σε γη ή χρήμα στους οικείους ΟΤΑ, όταν αναγείρουν ή επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους, αφού οι ίδιες οι επιχειρήσεις δημιουργούν τις αναγκαίες υποδομές.

  6. Τέλος να αναφέρουμε και δύο θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, του οποίου προΐσταστε. Το ένα θέμα αφορά στην αλλαγή του τρόπου συγκέντρωσης των μηνιαίων δελτίων κίνησης των ξενοδοχείων, τα οποία αποστέλλονται απευθείας στην ΕΣΥΕ, ενώ μέχρι το 2003 συγκεντρώνονταν από τις κατά τόπους υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ., οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να ελέγξουν τα ξενοδοχεία, που δεν προσκόμιζαν και να τα αναζητήσουν, πράγμα που δεν γίνεται σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι να στερούμεθα των απαραίτητων στοιχείων (αφίξεις, διανυκτερεύσεις κατά κατηγορία ξενοδοχείων, μήνα και περιοχή) για να καταρτίσουμε μέσω του Προτούρ τα προγράμματα προβολής και διαφήμισης, γι` αυτό και προτείνουμε να συγκεντρώνονται τα δελτία όπως μέχρι πρόσφατα, από τις υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ.. Το άλλο θέμα αφορά στην εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης του Ε.Ο.Τ., που καλύπτει μέρος των νομαρχιακών προγραμμάτων τουριστικής προβολής του νομού. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΝΕΤΠ από ειδικούς φορείς (Προτούρ, Ενιαίος Φορέας Κω – Νισύρου) και από ΟΤΑ, οι οποίοι και καταθέτουν στη νομαρχία τα δικαιολογητικά για την εκταμίευση. Η πρόσφατη αλλαγή στην αρμόδια Υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. δεν αναγνωρίζει την ακολουθούμενη μέχρι σήμερα πρακτική με αποτέλεσμα να καθυστερείται η εκταμίευση από τους φορείς που υλοποίησαν το πρόγραμμα. Ζητάμε την παρέμβασή σας για τη συνέχιση της μέχρι σήμερα πρακτικής.
  7. Ένα τελευταίο θέμα πολύ σοβαρό είναι η ανάρμοστη συμπεριφορά ομάδων νεαρών `Αγγλων τουριστών, που έχουν υποβαθμίσει ορισμένες περιοχές με κίνδυνο να βρεθούν εκτός τουριστικής αγοράς. Το παράδειγμα του Φαληρακίου είναι χαρακτηριστικό και φαίνεται να επαναλαμβάνεται στην Λίνδο και στην Καρδάμαινα της Κω. Μέτρα πιο δραστικά και αποτελεσματικά από την αστυνόμευση θα πρέπει να ληφθούν”.
Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024