Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΖάκυνθος: Πτώση τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις έως και 50%
Η μείωση στις αφίξεις έφτασε τo 8%

Ζάκυνθος: Πτώση τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις έως και 50%

Mείωση των αφίξεων κατά 8%, αλλά και πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τον τουρισμό κατά 40%-50%, είναι η εικόνα που παρουσίασε η Ζάκυνθος κατά το Μάιο. “Μπορεί οι αφίξεις να ήταν περισσότερες απ` ό,τι αρχικά προβλέπαμε και η μείωση να είναι σχετικά…

Mείωση των αφίξεων κατά 8%, αλλά και πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από τον τουρισμό κατά 40%-50%, είναι η εικόνα που παρουσίασε<...> η Ζάκυνθος κατά το Μάιο. “Μπορεί οι αφίξεις να ήταν περισσότερες απ` ό,τι αρχικά προβλέπαμε και η μείωση να είναι σχετικά πιο μικρή σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ωστόσο η ζημιά στην οικονομία του νησιού είναι πολύ μεγαλύτερη, με την πτώση στον τζίρο των τουριστικών –και όχι μόνο– επιχειρήσεων να φτάνει ακόμα και στα επίπεδα του 50%”, δήλωσε στην εφημερίδα “Εξπρές” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ζακύνθου, κ. Γιάννης Ξένος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, στη Ζάκυνθο αφίχθησαν το φετινό Μάιο συνολικά 54.988 τουρίστες, από δεκαπέντε χώρες, με πρώτη τη Βρετανία, που διατηρεί τα σκήπτρα της κυρίαρχης αγοράς για τον τουρισμό του νησιού, με 36.793 τουρίστες, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία με 3.544 και η Ιρλανδία με 2.296 επισκέπτες.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται από τη βρετανική αγορά (μείωση 11%), την Ιρλανδία (-24%) και την Αυστρία (-36,5%), ενώ παρουσιάζεται αύξηση των αφίξεων από την Πολωνία και τη Νορβηγία. Eπίσης, προστέθηκαν για πρώτη φορά πτήσεις από δύο νέους προορισμούς, τη Σλοβακία και τη Ρωσία.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ξένος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απογοητευμένος από την κατάσταση που βιώνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, με άμεσο αντίκτυπο στη γενικότερη οικονομία του νησιού. “Δουλεύουν μόνο δέκα ξενοδοχεία με το `all inclusive` και από εκεί και πέρα όλες οι άλλες οικονομικές δραστηριότητες έχουν υποστεί τεράστια ζημιά. Εστιατόρια, μπαρ, μίνι μάρκετ, εκδρομές… μηδέν”, τόνισε, προσθέτοντας ότι από τη μια ο κόσμος που επιλέγει τη Ζάκυνθο είναι χαμηλού οικονομικού επιπέδου και δεν έχει χρήματα να ξοδέψει πέραν των όσων έχει προϋπολογίσει για τη διαμονή του και από την άλλη οι μεγάλοι tour operators έχουν κλείσει τα πακέτα των all inclusive, διοχετεύοντας τους τουρίστες σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία.

Για την αντιστροφή της κατάστασης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων προτείνει την απελευθέρωση των πτήσεων από το εξωτερικό, ώστε οι τουρίστες να μην είναι εξαρτημένοι από τους tour operators, και παράλληλα εκπαίδευση του προσωπικού και αναβάθμιση της εικόνας που εμφανίζει ο τουρισμός στο νησί.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024