Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΚατερίνα Νοτοπούλου : Ανακοίνωση της τομεάρχου Τουρισμού της Θεσσαλονίκης μετά από τα στατιστικά του ΙΝΣΕΤΕ
Αντιπολίτευση

Κατερίνα Νοτοπούλου : Ανακοίνωση της τομεάρχου Τουρισμού της Θεσσαλονίκης μετά από τα στατιστικά του ΙΝΣΕΤΕ

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, ύστερα από την εμφάνιση των επίσημων στατιστικών στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ για την τουριστική περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου.

“Μπορεί ο κ. Κικίλιας και η ανέμελη κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζουν σε κάθε ευκαιρία για τη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, τα επίσημα στοιχεία όμως, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά τους διαψεύδουν”,  τονίζει η κα Κατερίνα Νοτοπούλου, τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα στατιστικά του ΙΝΣΕΤΕ.

“Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2022 η Ελλάδα καταγράφει μείωση αφίξεων κατά -12,4% ενώ τον Αύγουστο, στην αιχμή της θερινής περιόδου, καταγράφεται περαιτέρω μείωση στις αφίξεις -13,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο του 2022 η Ελλάδα απώλεσε 2.715.000 επισκέπτες, ενώ αντίστοιχα τον Αύγουστο σε σχέση με εκείνον του 2019, 900.000 επισκέπτες λιγότερους.

Την ίδια ώρα, παρά το κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο κ. Κικίλιας εδώ και μήνες σχετικά με τις αφίξεις των Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας, η πραγματικότητα τον διαψεύδει δυστυχώς για ακόμη μια φορά.

Τον Αύγουστο καταγράφεται μείωση των αφίξεων από τις ΗΠΑ κατά 30% σε σχέση με το 2019 ενώ η μείωση αφίξεων από ΗΠΑ στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχεται σε -17,8%, όταν από τον περασμένο Ιούνιο ο Υπ. Τουρισμού έκανε ψευδώς λόγο για … “άλμα” στην τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ.

Πτώση 8-10% καταγράφεται και στις αφίξεις από την ΕΕ ενώ στις χώρες εκτός ΕΕ πτώση περίπου 20% τον Αύγουστο και -7,6% στο 8μηνο.

Χαρακτηριστική, είναι η πτώση και στις οδικές αφίξεις όπου στο τρέχον έτος σημειώνεται μείωση κατά 35,4%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων είναι ανάλογη των αφίξεων στο 7μηνο, ενώ η απόσταση σε αφίξεις και εισπράξεις οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό.

Παρά τα αρνητικά ρεκόρ πληθωρισμού η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα εισπράξεων του 2019 (-3,6% στο 8μηνο).

Επιπλέον, συγκριτικά με την Πορτογαλία καταγράφουμε το 1/3 της ανάκαμψης και το ½  συγκριτικά με την Ισπανία.

Επίσης, θα μπορούσε ο κ. Κικίλιας, να μας εξηγήσει γιατί βάσει των τελευταίων στοιχείων της Eurostat στο επτάμηνο υπήρξε τεράστια πτώση -21% του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπήρξε αύξηση 5%;

Μήπως ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι για τους Έλληνες;

Και τέλος, μήπως ο κ. Κικίλιας θεωρεί ότι η απώλεια 9,27 εκατ.  διανυκτερεύσεων- σε σχέση με το 2019- ως τον Ιούλιο είναι επιτυχία;

Παρά τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος συνολικά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο, να μην έχει όραμα, να μην έχει πρόγραμμα αλλά να αντιμετωπίζει τον τουρισμό με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024