Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠανδημία και νεανικός αυθορμητισμός

Πανδημία και νεανικός αυθορμητισμός

Αν όπως φαίνεται, από την έως τώρα ανοδική πορεία των κρουσμάτων, πάμε σε ένα δεύτερο κύμα τοπικών ή γενικών lockdown, η εθνική και η τοπική οικονομία θα υποστούν τεράστιες πληγές, ίσως και ανεπανόρθωτες. Το ίδιο θα συμβεί και στον τουρισμό χάνοντας η χώρα μας το συγκριτικό πλεονέκτημα του ασφαλούς προορισμού και του στοιχήματος που κερδήθηκε τη σεζόν 2020.

Οι τελευταίες εικόνες που δείχνουν νέους να συνωστίζονται σε πλατείες, σε πάρκα και σε υπαίθρια πάρτι είναι δυστυχώς αποθαρρυντικές. Αρνητικές επιπτώσεις δυστυχώς υπάρχουν στην υγεία, αλλά και στην οικονομία.

Μετά την ολοκληρωτική παύση της οικονομίας κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και το γενικό lockdown, ακολούθησε το “άνοιγμα” του τουρισμού, όπου με πάρα πολλές δυσκολίες, κατάφερε έστω και σε αυτό το μικρό ποσοστό να δώσει κάποια οικονομική τόνωση σε κάποιες περιοχές και επιχειρήσεις. Αυτό το “άνοιγμα” έγινε πολύ απλά γιατί κερδήθηκε το υγειονομικό στοίχημα της πρώτης περιόδου, όπου ο μικρός αριθμός κρουσμάτων κατέστησε την Ελλάδα έναν “ασφαλή” προορισμό.

Αν τον συγκρίνουμε και με τις βασικές ανταγωνίστριες χώρες, θα έλεγε κανείς, καθ’υπερβολήν, πως ήμασταν ένας “covid-free” προορισμός, πάντα συγκρίνοντας τα μεταξύ των χωρών νούμερα.

Αυτή η παρακαταθήκη δεν πρέπει να χαθεί. Η προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης για επανεκκίνηση του τουρισμού και η υπερπροσπάθεια όλων όσοιεργαζόμαστε στον τομέα τουρισμού για την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μας και την άριστη παροχή υπηρεσιών μέσα σε αυτά τα πλαίσια, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Αν όπως φαίνεται, από την έως τώρα ανοδική πορεία των κρουσμάτων, πάμε σε ένα δεύτερο κύμα τοπικών ή γενικών lockdown, η εθνική και η τοπική οικονομία θα υποστούν τεράστιες πληγές, ίσως και ανεπανόρθωτες. Το ίδιο θα συμβεί και στον τουρισμό χάνοντας η χώρα μας το συγκριτικό πλεονέκτημα του ασφαλούς προορισμού και του στοιχήματος που κερδήθηκε τη σεζόν 2020. Η τουριστική περίοδος του 2021 δεν πρέπει να χαθεί. Έγινε πολλή δουλειά από όλους μας το καλοκαίρι του 2020 στοχεύοντας στο να σώσουμε τουλάχιστον το 2021.

Για αυτό, όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι, που νοιαζόμαστε τόσο για την υγεία των δικών μας ανθρώπων όσο και για την ευημερία τους, πρέπει να δείξουμε την ανάλογη σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση. Είναι κρίμα για έναν νεανικό ενθουσιασμό να
ριψοκινδυνεύουμε την ζωή των αγαπημένων μας, αλλά και το ίδιο το μέλλον μας βάζοντας εμπόδια στη δύσκολη ομολογουμένως επανεκκίνηση της οικονομίας.


Ο Νίκος Χατζηαλέξης είναι τομεάρχης τουρισμού της ΟΝΝΕΔ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, και τελειόφοιτος του Τμήματος Διεθνούς Τουρισμού και Φιλοξενίας του Queen Margaret University.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024