Τελευταία νέα
ΑρχικήΈκτακτα μέτρα για τον τουρισμό από τις ΗΠΑ

Έκτακτα μέτρα για τον τουρισμό από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την “Αναθεωρημένη έκθεση για τις επιπτώσεις της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, την πορεία υλοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης της και την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου 1999” του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, […]

Σύμφωνα με την "Αναθεωρημένη έκθεση για τις επιπτώσεις της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, την πορεία υλοποίησης των μέτρων αντιμετώπισης της και την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου 1999" του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ο αριθμός των τουριστών με προέλευση τις ΗΠΑ που αναμένεται να αφιχθούν το 1999 θα είναι μειωμένος, όπως καταγράφεται ήδη σε ορισμένες περιοχές.
Το ποσοστό μείωσης που αναφέρεται από την αρμόδια ΔΙΤΕΞ είναι 15-18%. Όμως στον υπολογισμό των απόλυτων μεγεθών των αφίξεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η "διαρροή" αφίξεων Αμερικανών από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ (αφίξεις με κοινοτικούς αερομεταφορείς κτλ) καθώς και το γεγονός ότι η ΔΙΤΕΞ υπολογίζει την αναμενόμενη μείωση με βάση το -κατά τα στοιχεία της- σύνολο της κίνησης από ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης με κρουαζιέρες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία οι αφίξεις από τις ΗΠΑ το πρώτο 9μηνο θα παρουσιάσουν πτώση 10%, σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις που έδιναν αύξηση 10%.
Η πορεία της αγοράς στην αρχή της κρίσης έδειχνε ότι η γενική τάση είναι μείωση 30% των αφίξεων σε σχέση με το 1998. Η μείωση των κρατήσεων αναμενόταν να κλιμακωθεί στο 2ο εξάμηνο λόγω υψηλών ακυρωτικών. Η αρνητική επίδραση της δημόσιας ανακοίνωσης (public announcement) δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως είναι ήδη γνωστό αντιμετωπίζουν οι κρατήσεις με κρουαζιερόπλοια ξένων εταιριών.
Ανά τμήμα αγοράς υπάρχει αρνητική εξέλιξη στον συνεδριακό τουρισμό και τουρισμό κινήτρων, στον περιηγητικό τουρισμό και τους κλασικούς γύρους, καθώς και στις κρουαζιέρες. Οι κυριότερες επιπτώσεις ήταν στην Αθήνα που αποτελεί και τον βασικό προορισμό των Αμερικανών τουριστών.
Η τάση αυτή είναι ανατρέψιμη ιδίως όταν σταματήσει η κρίση. Η "deregulation" θα αυξήσει τις αφίξεις με κρουαζιέρες. Στόχος είναι να διατηρηθεί το δίκτυο των παραγωγών τουριστικών προϊόντων για Ελλάδα, και το δίκτυο διανομής που αυτοί διαθέτουν μέσα στην αγορά, ώστε να υφίσταται και να λειτουργεί μόλις τελειώσει η κρίση.
Όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης υπάρχουν δύο προγράμματα, έκτακτο πρόγραμμα συνδιαφήμισης με τους tour operators και έκτακτο πρόγραμμα Δημοσίων Σχέσεων. Και τα δύο προγράμματα έχουν αυστηρό στόχο τον "ευαίσθητο" για την αγορά προορισμό της Αθήνας και τα "ευαίσθητα" τμήματα της αγοράς, όπως κρουαζιέρες και περιηγήσεις με πούλμαν.
Ο προϋπολογισμός είναι για την συνδιαφήμιση 250.000 δολάρια ΗΠΑ και για τις Δημόσιες Σχέσεις άλλα 250.000 δολάρια ΗΠΑ. Στα πλαίσια του προγράμματος των δημοσίων σχέσεων θα διατεθούν για πρόσθετες δαπάνες μετακινήσεων από τον τρέχοντα προϋπολογισμό δημοσίων σχέσεων άλλα 150.000 δολάρια ΗΠΑ, φθάνοντας το σύνολο της δαπάνης στα 650.000 δολάρια ΗΠΑ.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024