Τελευταία νέα
ΑρχικήΗ υποχρεωτική ασφάλιση της Ταϊλάνδης για όλους τους αλλοδαπούς φέρνει χάος
Ταϊλάνδη

Η υποχρεωτική ασφάλιση της Ταϊλάνδης για όλους τους αλλοδαπούς φέρνει χάος

Το υποχρεωτικό τέλος για όλους του αλλοδαπούς ύψους 300 μπατ δηλ. 8 ευρώ είναι πιθανό να αναβληθεί τελικά διότι προκαλεί χάος στα σύνορα της χώρας.

Το υπουργείο Τουρισμού της Ταϊλάνδης διευκρίνισε ότι το αμφιλεγόμενο τελικά υποχρεωτικό τέλος ασφάλισης 300 μπατ ή 8 ευρώ για όλους τους αφιχθέντες αλλοδαπούς πιθανότατα να αναβληθεί για τις αρχές του 2023 λόγω εμποδίων στην εφαρμογή. Ο βοηθός μόνιμος γραμματέας κ. Mongkon Wimonrat είπε στην Bangkok Post ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους ομογενείς ή τους διπλωμάτες. Εξήγησε ότι η είσπραξη των τελών για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών θα ενσωματωθεί στην τιμή του εισιτηρίου, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη τρόπος να εισπραχθούν μετρητά από όσους εισέρχονται μέσω χερσαίας διάβασης.

Επειδή πολλά εκατομμύρια μη Ταϊλανδοί εισέρχονται στη χώρα από ξηρά κάθε χρόνο, ο φόβος είναι ότι τεράστιες ουρές θα δημιουργηθουν στα σημεία ελέγχου μετανάστευσης καθώς ανυπόμονοι νεοεισερχόμενοι συνήθως κρατούν χρεωστικές κάρτες που δεν λειτουργούν ή ζητούν αλλαγή από το ξένο νόμισμα ή απο χαρτονομίσματα χιλιάδων μπατ. Όσον αφορά στα αεροπορικά ταξίδια, η Ένωση αεροπορικών εταιρειών της Ταϊλάνδης τον περασμένο μήνα εξέφρασε ανησυχίες ότι οι φόροι μόνο για αλλοδαπούς ενδέχεται να θεωρηθούν ότι συνιστούν απροκάλυπτα διακρίσεις. Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση όλων των λεπτομερειών και τη δημοσίευση στη Βασιλική Εφημερίδα, θα χρειαστούν τρεις μήνες αναμονής για να ξεκινήσει η συλλογή του τέλους.

Αυτό που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ως ένα απλό σχέδιο χρέωσης όλων των επισκεπτών με 500 μπατ (και μειώθηκε σε 300 μπατ) με στόχο την εύρεση μετρητών για τη βελτίωση των τουριστικών εγκαταστάσεων, όπως η επισκευή μνημείων ή η κατασκευή τουαλετών, έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατικό εφιάλτη που πολλοί πολιτικοί λένε ότι δεν αξίζει τον κόπο. Μέρος του τέλους λέγεται ότι προορίζεται για τουριστική ασφάλιση, αλλά η τελευταία ανακοίνωση περιορίζει την κάλυψη για 30 ημέρες και αναφέρει μόνο «ατυχήματα, ταραχές, τρομοκρατία και φυσικές καταστροφές» συν ένα μπόνους αποτέφρωσης. Οι περισσότερες προσωπικές καταστάσεις όπως ο Covid ή η νοσηλεία σε νοσοκομείο για ασθένειες δεν καλύπτονται όπως υπαγορεύει η κοινή λογική με ένα τόσο μικρό ασφάλιστρο.

Άλλοι κίνδυνοι στην εφαρμογή είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφασίσουν ποιος είναι αλλοδαπός και ποιος όχι. Πιθανώς, ένας επισκέπτης διπλής υπηκοότητας (πολλά είναι παιδιά) που κάνει κράτηση εισιτηρίου θα χρεωθεί εάν επιδείξει ξένο διαβατήριο, ωστόσο θα διαφύγει με ένα ταϊλανδέζικο. Οι λεπτομέρειες του χειρισμού των επιβατών που φτάνουν δια θαλάσσης είναι ακόμα άγνωστες, και όπως είναι γνωστό τα κρουαζιερόπλοια και τα ιδιωτικά γιοτ είναι πολυάριθμα στα νερά της Πατάγια και του Πουκέτ. Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για τα όρια ηλικίας για την υποχρεωτική ασφάλιση που θα μπορούσε να καταστήσει αδύνατη την είσοδο των προχωρημένων ηλικιωμένων χωρίς ανεξάρτητο ασφαλιστήριο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024