Τελευταία νέα
ΑρχικήΠαραχώρηση της παράκτιας ζώνης της πόλης της Κέρκυρας στο Δήμο του νησιού
Περιφέρεια

Παραχώρηση της παράκτιας ζώνης της πόλης της Κέρκυρας στο Δήμο του νησιού

Όσον αφορά στα 'ορφανά' λιμάνια θα εκπονηθεί μελέτη για την αξιολόγησή τους και την κατά περίπτωση αξιοποίησή τους. Ακόμη, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν στην επένδυση στην περιοχή Ερημίτης και εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελική υπογραφή και θα κατατεθεί το τίμημα.

H έναρξης της διαδικασίας παραχώρησης της παράκτιας ζώνης της πόλης της Κέρκυρας στο Δήμο από τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας με εκπροσώπους του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας της Κέρκυρας. Ο κ. Πιτσιόρλας παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον δήμαρχο Κέρκυρας, κ. Κώστα Νικολούζο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΚΕ, κ. Σπύρο Στεφανίδη. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μέτοχος του ΟΛΚΕ και ως εκ τούτου παίρνει μέρος στη συζήτηση για τη ρύθμιση θεμάτων που απασχολούν το Δήμο Κέρκυρας και τον ΟΛΚΕ.

Ο κ. Νικολούζος ανέφερε ότι πρόκειται για μια επίσκεψη που είχε εξαγγελθεί από καιρό, προκειμένου να συμφωνηθούν τα θέματα που έχουν σχέση με το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, τα “ορφανά” λιμάνια και τα λιμάνια των Διαποντίων. “Οι συνομιλίες αυτές ολοκληρώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ικανοποιείται έτσι ένα πάγιο αίτημα της Κέρκυρας”, τόνισε.

Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ Δήμου, ΟΛΚΕ και ΤΑΙΠΕΔ:

  • Εξαιρουμένης της ζώνης που ασκούνται δραστηριότητες που προκύπτουν από τη λειτουργία του λιμανιού, παραχωρείται στο Δήμο η παραλιακή ζώνη σε όλο το μήκος της. Για το σκοπό αυτό, θα κατατεθεί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πρόταση τροποποίησης της παλαιότερης σύμβασης παραχώρησης της παραλιακής ζώνης του λιμανιού στον ΟΛΚΕ και στη συνέχεια θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.
  • Όσον αφορά στα “ορφανά” λιμάνια, συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν και να κατασκευαστούν σε αυτά απαιτούμενες υποδομές για τη λειτουργία τους. Για το σκοπό αυτό, θα εκπονηθεί μελέτη για την αξιολόγηση των “ορφανών λιμανιών” και την κατά περίπτωση αξιοποίησή τους. Οι σχετικές αποφάσεις, που θα προβλέπουν και εμπλοκή του Δήμου στον απαραίτητο σχεδιασμό, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Πιτσιόρλας είπε:

  • Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή των 14 αεροδρομίων από τη Fraport. Στόχος είναι η αναβάθμιση των αεροδρομίων και των παρεχόμενων υπηρεσιών με τις επενδύσεις του παραχωρησιούχου.
  • Επίσης για τα περιφερειακά αεροδρόμια ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι δεν θα μπει κανένα τέλος για τα επόμενα 4 χρόνια, οπότε η Fraport υποχρεούται να προχωρήσει σε έργα ανάπτυξης.
  • Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν τον Ερημίτη (επένδυση της NCH Capital) και εντός του Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελική υπογραφή και θα κατατεθεί το τίμημα. Υπενθυμίζεται ότι  η σχετική σύμβαση παραχώρησης για τη μικτή τουριστική επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2013). Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές με την καταβολή και του τιμήματος.
  • Όσον αφορά στον ΝΑΟΚ (Ναυτικό Όμιλο Κέρκυρας), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε ότι, εφόσον ανήκει στη ζώνη που θα παραχωρηθεί στο Δήμο, το θέμα θα διευθετηθεί οριστικά μεταξύ του Δήμου και του ΝΑΟΚ.

Τέλος, ολοκληρώθηκε η αδειοδότηση της Κέρκυρας και των Παξών, αναμένεται της Πάτρας και χρειάζεται ακόμη ένα υδατοδρόμιο για να συμπληρωθεί ο κρίσιμος αριθμός που θα κάνει τη λειτουργία τους βιώσιμη. Σε κάθε περίπτωση, η αρχή θα γίνει από την Κέρκυρα. Ο κ. Στεφανίδης διευκρίνισε πως ο ΟΛΚΕ είναι έτοιμος, από τη στιγμή που θα λειτουργήσουν τα υδροπλάνα, να υποδεχτεί το πρώτο υδροπλάνο εντός 72 ωρών.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα υδροπλάνα, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση στον Τάραντα (Νότια Ιταλία), με αφορμή τη δημιουργία και ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων στα λιμάνια του Τάραντα, του Δήμου Ναρντό και του Δήμου Γκαλλίπολης, της Κέρκυρας, των Παξών, Οθονών, Ερρείκουσας και Μαθρακίου.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ και ο υπεύθυνος Κρουαζιέρας κ. Άρης Μπατσούλης έτυχαν θερμής υποδοχής τόσο από τον δήμαρχο του Τάραντα όσο και από τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Τάραντα και τους τοπικούς φορείς. Η συνάντηση αφορούσε τη δημιουργία και ανάπτυξη δικτύου υδροπλάνων στα λιμάνια του Τάραντα, του Δήμου Ναρντό και του Δήμου Γκαλλίπολης, της Κέρκυρας, των Παξών, Οθωνών, Ερρείκουσας και Μαθρακίου, στα πλαίσια της οποίας αποφασίστηκε η υποβολή κοινής πρότασης για την κατασκευή υποδομών στα ανωτέρω λιμάνια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος συνεργασίας Interreg V-A “Greece-Italy 2014-2020“. Στο εταιρικό σχήμα θα συμμετάσχει επίσης και ο Δήμος Κέρκυρας.

Ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ απηύθυνε πρόσκληση στον ομόλογό του να επισκεφθει την Κέρκυρα προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, την οποία αποδέχθηκε ο τελευταίος. Το ίδιο αποδοτική ήταν η συνάντηση των εκπροσώπων του ΟΛΚΕ με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Λιμένα του Μπάρι την Τρίτη  6 Σεπτεμβρίου. Στις συζητήσεις επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο φορέων και η διάθεση για περαιτέρω συνεργασία, που αποτυπώνεται με την συμφωνία για υποβολή δύο κοινών προτάσεων για υποδομές και δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την βελτίωση των λιμενικών υποδομών. Τέλος, πολύ σημαντική ήταν επίσης η συνάντηση των εκπροσώπων του ΟΛΚΕ στο Μπάρι με εκπροσώπους του λιμανιού του Τρικάζε και συμφωνήθηκε η συνεργασία για την υποβολή πρότασης που αφορά υποδομές και πρωτοβουλίες για την προστασία και διατήρηση της ναυτικής τέχνης και παράδοσης.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024