Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠώς να εκπλήξεις ευχάριστα πελάτες που σε αποθεώνουν…
Άρθρο

Πώς να εκπλήξεις ευχάριστα πελάτες που σε αποθεώνουν…

Customer ServiceS

Πως θα πετύχουμε τη πολυπόθητη υποδειγματική εξυπηρέτηση στους πελάτες μας; Είναι έμφυτο ή διδάσκεται; Μάθετε τι κάνουν οι άλλοι και απλά… ακολουθήστε τους!

Το διαδίκτυο βρίθει από άρθρα που σε συμβουλεύουν πώς να διαχειριστείς έναν δυσαρεστημένο πελάτη ή πώς να απαντήσεις σε μια αρνητική κριτική, όμως τι κάνουμε στην περίπτωση που έχουμε έναν ενθουσιασμένο πελάτη που μας εξυμνεί;

Η απάντηση είναι μάλλον προφανής: τον ευχαριστούμε είτε απαντώντας στο σχόλιό του (αν και πολλοί δεν το κάνουν ούτε αυτό ή απλώς στέλνουν μία τυποποιημένη απάντηση) είτε τους ευχαριστούν πρόσωπο με πρόσωπο. Κάποιοι δε, που θέλουν να ξεχωρίσουν, αλλά και να του δείξουν πόσο ευγνώμονες είναι, μπορεί να του τηλεφωνήσουν ή να του στείλουν e-mail – πιο σπάνια, καταγράφονται περιστατικά με χειρόγραφα thank-you cards.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι οι περισσότεροι δεν απαντούν καν στις αποθεωτικές κριτικές. Πού χρόνος για τέτοια… Ούτε λόγος για να τους στείλουν ένα προσωπικό mail. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο ενθουσιασμένος πελάτης θα τους διαφημίσει σε 4-5 άτομα…

Η Lisa Ekström, στέλεχος του customer service της SAS και ιδρύτρια μιας εταιρείας με το όνομα kimura (στα ταϊλανδέζικα σημαίνει κλέβω, αντιγράφω) συνήθιζε να επικοινωνεί με τους πελάτες που αποθέωναν την SAS και να τους βγάζει έξω για να τους κεράσει καφέ και κέικ – την ίδια στιγμή, τους παρότρυνε να κάνουν προτάσεις για βελτιώσεις των προϊόντων και υπηρεσιών.

Κάποια στιγμή όμως, διάβασε για ένα εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, όπου ο σερβιτόρος ρώτησε μετά το γεύμα το ζευγάρι αν όλα είναι εντάξει. Η απάντηση ήταν ‘Όχι, δεν ήταν εντάξει. Στην πραγματικότητα ήταν το καλύτερο γεύμα που είχαμε ποτέ». Ο σερβιτόρος τα έχασε προς στιγμή, πήρε βαθιά ανάσα και χαμογελώντας τους λέει: «I am so happy that you are happy that I will buy you the meal”.

Βρίσκει λοιπόν τα στοιχεία μίας επιβάτιδας που είχε αφήσει μία εκθειαστική κριτική. Της τηλεφωνεί και αφού της συστήνεται, την ευχαριστεί και της ζητάει να διηγηθεί την εμπειρία της. Η κυρία αυτή αρχίζει με ενθουσιασμό να εξιστορεί το πώς το προσωπικό εδάφους την εξυπηρέτησε, καθώς είχε δύο βαλίτσες και ένα 2χρονο γιο για να «τιθασεύσει». Όταν τελείωσε, η Ekström της λέει: “We are so happy that you are happy that we will buy you the ticket”.

Για 10-15 δευτερόλεπτα, δεν ακούστηκε τίποτα από την άλλη άκρη της γραμμής. Η Ekström, που για μια στιγμή πίστεψε ότι αυτό που είχε γίνει στο εστιατόριο δεν θα μπορούσε να μεταγγισθεί σε μια αεροπορική εταιρεία, ζήτησε από την κυρία να την καλέσει αργότερα. Μετά από μισό λεπτό, το τηλέφωνο χτυπάει. Ήταν η έκπληκτη κυρία, ενθουσιασμένη ξανά, που είπε χαρακτηριστικά ότι νόμιζε ότι κάποιος της έκανε πλάκα…

Διαβάστε ακόμα Gaylord Opryland. Οταν πηγαίνεις the extra mile…

Μην παραμελείτε λοιπόν τους ενθουσιασμένους πελάτες σας. Όχι μόνο επειδή θα παραμείνουν πιστοί, θα κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του ανταγωνισμού, θα αγοράσουν και άλλα προϊόντα-υπηρεσίες σας και φυσικά θα μιλήσουν σε τρίτους. Αλλά και επειδή θα σας φτιάξουν την μέρα, θα σας δώσουν δύναμη για να συνεχίσετε. Γιατί λοιπόν να μην τους φτιάξετε και εσείς τη μέρα;

Αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, κλέψτε ιδέες από τρίτους – εξάλλου δεν υπάρχει παρθενογένεση. Όπως ακριβώς έκανε και η Lisa Ekström (την ομιλία της, με τίτλο ”How I stole great customer service with pride” μπορείτε να την δείτε στο YouTube.

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο ενδιαφέρον, τότε ίσως να σας ενδιαφέρει το σεμινάριο του συντάκτη του άρθρου “Υποδειγματική Εξυπηρέτηση Πελατών”

Kαθηγητής Μάρκετινγκ - Marketing Tips | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

O Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης είναι συγγραφέας, καθηγητής και εισηγητής σεμιναρίων σε θέματα μάρκετινγκ, ποιοτικής εξυπηρέτησης και διαχείρισης παραπόνων. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει MBA (Master of Business Administration) από το Cleveland State University. Έχει εργαστεί στο τμήμα μάρκετινγκ της Misko-Barilla, καθώς και από το 2000 έως σήμερα, ως καθηγητής μάρκετινγκ και ποιοτικής εξυπηρέτησης, στην τουριστική σχολή Le Monde. Είναι συνεργάτης της HotelTraining.gr.

Ετικέτες
15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024