Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΤο μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός – Η κηδεία της βασίλισσας Ελισσάβετ
Άρθρο

Το μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός – Η κηδεία της βασίλισσας Ελισσάβετ

Φωτογραφίες της κηδείας από την ιστοσελίδα του BBC “The Queen’s funeral in pictures” - https://www.bbc.com/news/in-pictures-62918196

Η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ με την άψογη οργάνωση της και την περιφορά της σε διάφορα σημεία αναδεικνύει το ενδιαφέρον προσέλκυσης τουριστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2022 θα καταγραφεί στην ιστορία ως το έτος ανάκαμψης του τουρισμού από την μεγαλύτερη πανδημία του τελευταίου αιώνα, θα καταγραφεί στην ιστορία ως το έτος επανεξέτασης του τουρισμού και των τάσεων της τουριστικής της διεθνούς τουριστικής δραστηριότητας με βάση τα διεθνή δεδομένα, όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, θα καταγραφεί ως το έτος που ο τουρισμός θα συνυπάρχει και θα επηρεάζεται από διεθνή πολιτικά και οικονομικά γεγονότα μείζονος σημασίας, θα καταγραφεί όμως στην ιστορία και ως το έτος κατά το οποίο είδαμε και ζήσαμε το μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός που έχει συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα.  Μιλάμε βέβαια για όλη την εξέλιξη της εκδήλωσης της κηδείας της Βασίλισσας Ελισσάβετ της Βρετανίας, που έζησε όλος ο κόσμος μέσα και από τις προσωπικές συμμετοχές, αλλά κυρίως από τις δυνατότητες θέασης που μας παρείχε η τεχνολογία.

Σέβομαι την απώλεια της βασίλισσας Ελισάβετ, και, έχοντας ζήσει ο ίδιος δέκα χρόνια στο Λονδίνο, αντιλαμβάνομαι προσωπικά τη σημασία και την επίδραση που είχε η απελθούσα Βασίλισσα Ελισσάβετ στους βρετανούς όλης της Κοινοπολιτείας αλλά και στον κόσμο γενικότερα.

Στην ίδια προβεβλημένη θέση επί  70 χρόνια και έχοντας ασκήσει τα καθήκοντα της βασιλείας, χωρίς η ίδια να έχει δώσει λαβή σε κουτσομπολιά ή άλλα σχόλια, δεν είναι μικρό επίτευγμα. Και η Βασίλισσα Ελισσάβετ θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία, όχι μόνο ως η μακροβιώτερη μονάρχης, αλλά και για τις μοναδικότητες της περιόδου της μοναρχίας της.

Στις μοναδικότητες της ζωής της προστίθεται και η μοναδικότητα της αποδημίας της, μία κηδεία, που η λέξη «κηδεία» πραγματικά δεν ανταποκρίνεται στις μεγαλειώδεις τελετές, σε όλο το σκηνικό, που, όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν υπό διοργάνωση επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Παρακολούθησα αρκετά τις διάφορες πτυχές της όλης διαδικασίας της «κηδείας», την οργάνωση και την τάξη με την οποία διεξήχθησαν, και δεν μπορώ παρά να αξιολογήσω και από την «τουριστική διάσταση» ότι ήταν ένα πρωτοφανές τουριστικό γεγονός, και κάνοντας μία εκτίμηση της τουριστικής επίδρασης σε ένα τόσο σημαντικό και προβεβλημένο γεγονός, πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο παρόμοιο του στη Νεώτερη Ιστορία.

Γιατί τουριστικό γεγονός;

Είναι προφανές ότι έγινε μία επιτυχής τουριστική προβολή ενός μεγάλου προορισμού (Μεγάλη Βρετανία) και άλλων μικρότερων προορισμών και πόλεων (Σκωτία, Αγγλία, Κορνουάλη, Εδιμβούργο, Λονδίνο, Windsor), ανάδειξη μνημείων και αξιοθεάτων τους (παλάτια, καθεδρικοί ναοί, κλπ.), παρουσίαση χαρακτηριστικών πολιτιστικών, θρησκευτικών, ηθών και εθίμων, έγιναν αναφορές σε ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τους προορισμούς, ενώ αναδείχθηκε το ενδιαφέρον προσέλκυσης επισκεπτών.

Για την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μία πρωτοφανής κινητοποίηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν χιλιάδες συντελεστές, στο προσκήνιο και στα παρασκήνια: άμεσα περίπου 10.000 εκτελεστές, που περιέλαβαν 2.000 επίσημους προσκεκλημένους στο Westminster, και άλλους περίπου 800 στο Windsor, δεν ξέρουμε πόσους στη Σκωτία, 6.000 στα στρατιωτικά αγήματα, τουλάχιστον 1.000 άτομα διοικητικό προσωπικό στα οργανωτικά, χωρίς να υπολογίσουμε τους 10.000 αστυνομικούς, τα άτομα τήρησης της τάξης στην ουρά των οκτώ χιλιομέτρων, για να προσκυνήσουν το φέρετρο στο Λονδίνο.  Εκτιμώνται ότι 300.000 πολίτες και επισκέπτες περίμεναν πολλές ώρες για να αποτίσουν τιμή και σεβασμό στο φέρετρο της απελθούσας Βασίλισσας. Σε 1.000.000 άτομα εκτιμάται ότι ανήλθαν αυτοί που παρέμειναν στους δρόμους από όπου πέρασαν οι πομπές.

Για την επιτυχία της εκδήλωσης δούλεψαν προφανώς και πολλά επαγγέλματα, αρχίζοντας από τους ράφτες. Άλλωστε όλοι φορούσαν τις ανάλογες στολές και ενδυμασίες, παρατηρήσαμε ότι όλοι οι τηλεπαρουσιαστές φορούσαν μαύρα ρούχα, τα οποία οι Άγγλοι ανέφεραν ως “mourning dress code”, βεβαίως δούλεψαν και κομμωτές, προσωπικό καθαρισμού, τεχνικοί, κατασκευαστές και συνεργεία τοποθέτησης κιγκλιδωμάτων, και αρκετά άλλα επαγγέλματα.

Πρέπει να σημειώσουμε και την εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στο Λονδίνο όλες τις ημέρες, με άμεσο αποτέλεσμα κίνηση στα πάσης φύσεως καταλύματα, στα καταστήματα, στις  υπηρεσίες εστίασης και μετακίνησης, στις πωλήσεις σουβενίρ. Είδαμε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα να αποθανατίζουν όλες τις στιγμές, στις διαδρομές του φέρετρου και της συνοδείας, των μελών της βασιλικής οικογένειας και άλλων επισήμων, είδαμε επίσης να φωτογραφίζονται οι επαφές μελών της βασιλικής οικογένειας με το ευρύ κοινό επισκεπτών και πολιτών.

Υπήρξε μία ατέλειωτη παρουσίαση εικόνων στα social media, ενώ από την κάλυψη των διαδρομών με τα τηλεοπτικά συνεργεία και από αέρος, περιηγηθήκαμε αρκετές περιοχές της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Νότιας Αγγλίας.

Εάν δεχτούμε την πληροφορία ότι υπήρξαν 4 δισεκατομμύρια ακροατές τηλεοράσεις παγκοσμίως, ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες επί 10 μέρες συνέχεια, δεν έχουν τέτοιο κοινό. Και δεν έχουμε λάβει υπόψη μας την τηλεοπτική οργάνωση, τα συνεργεία κάλυψης, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και όλα αυτά τα συναφή θέματα. Το BBC ανέφερε ότι κινούντο 213 δικές του κάμερες και 14 βανάκια αναμετάδοσης, ενώ συνυπήρξαν και άλλες 275 κάμερες διαφόρων ειδησεογραφικών μέσων.

Εάν εξετάσουμε τις διάφορες πτυχές της οργάνωσης συνολικά των επιμέρους και της τελικής εκδήλωσης της κηδείας της Βασίλισσας Ελισσάβετ, συνειδητοποιούμε το μέγεθος της τουριστικής επίπτωσης που όχι μόνον είχε, αλλά και θα συνεχίσει να έχει, αυτό το μοναδικό για τις μέρες μας γεγονός, με εκτεταμένες ιστορικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και πολιτικές προεκτάσεις και στοιχεία.

Από τουριστικής πλευράς, προβλήθηκαν περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, βασιλικά παλάτια και πόλεις, αναφέρθηκαν ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην διάρκεια της εξέλιξης της βασιλείας της Ελισσάβετ, ενώ, άμεσα και έμμεσα, οι θεατές απόλαυσαν εντυπωσιακές πομπές, ενημερώθηκαν για τους θεσμούς και τις λειτουργίες του πολιτεύματος της Μεγάλης Βρετανίας, και, νομίζω, ότι στα επόμενα χρόνια, θα δούμε μεγάλη αύξηση του ρεύματος τουριστών προς την Μεγάλη Βρετανία και προς την ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ενώ θα είναι σημαντικά και τα έσοδα από τους επισκέπτες. Άλλωστε ήδη αναφέρεται ότι πρόκειται να υπάρχει εισιτήριο για την επίσκεψη των βασιλικών τάφων στο παλάτι του Windsor.

Αν θελήσουμε να δώσουμε και τουριστικά χαρακτηριστικά στην αξιολόγηση του γεγονότος, πρέπει να αναφέρουμε: πολύ καλή οργάνωση, πρόβλεψη τάξης και ασφάλειας, καλή εκπαίδευση των στελεχών που συμμετείχαν, λεπτομερής και εμπεριστατωμένη προβολή του προγράμματος και συνεχή ενημέρωση του κοινού – ακροατών για την  εξέλιξη του γεγονότος, επάρκεια ανακοινώσεων – δελτίων τύπου, καλό συνδυασμό και αναφορές σε ιστορικό παρελθόν και συναφή γεγονότα, δημιουργία και ανάδειξη «μοναδικοτήτων» (π.χ. η ουρά αναμονής για το φέρετρο), εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, κρατική ενίσχυση και υποστήριξη. Στοιχεία χρήσιμα για την οργάνωση τέτοιων γεγονότων.

Νομίζω ότι όσοι είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις επιμέρους τελετές και πομπές της εκδήλωσης της κηδείας της Βασίλισσας Ελισσάβετ, δεν θα τις ξεχάσουμε σύντομα.

Special Features Editor - TravelDailyNews Media Network | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο Χρήστος Πετρέας είναι συνεργάτης Σύνταξης – Special Features Editor του Travel Daily News Media Network. Ως επιστημονικός / επιχειρησιακός / τουριστικός / στρατηγικός / εκπαιδευτικός / σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιχειρήσεις, επαγγελματικά ασχολείται με θέματα στρατηγικής επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ προορισμών καθώς και ειδικών – εναλλακτικών μορφών, με υπέρ 25ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο). Έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει εκτεταμένο επιστημονικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο, από το 1988 (>200 συγγραφές – εργασίες – δημοσιεύσεις), στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024