Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚλιματική αλλαγή: Χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις και τσοουνάμι σε Ευρώπη – Ν. Αμερική
Κλιματική Αλλαγή

Κλιματική αλλαγή: Χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις και τσοουνάμι σε Ευρώπη – Ν. Αμερική

Οι αρχές προειδοποιούν κατοίκους και τουρίστες για τους κινδύνους που διατρέχουν.

Την ίδια ώρα που η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» σαρώνει την ελληνική επικράτεια, με χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πολλές περιοχές του κόσμου έρχονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Εκτός από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, τρεις ακόμα χώρες πλήττονται από σοβαρά καιρικά φαινόμενα.

Φονικές χιονοστιβάδες σε Αυστρία και Ελβετία

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στις Άλπεις σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις, που εξελίχθηκαν σε χιονοστιβάδες. Μόνο στην περιοχή του Τιρόλο οι μετεωρολόγοι μέτρησαν 30 χιονοστιβάδες, ενώ αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στην Αυστρία, σύμφωνα με την αστυνομία, 8 άνθρωποι διασώθηκαν νεκροί από τις μάζες του χιονιού. Άλλοι 2 σκιέρ πέθαναν σε χιονοστιβάδα στην Ελβετία, ενώ ένας περιηγητής από τη Βαυαρία πέθανε στο Νότιο Τιρόλο. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν τον μεγάλο κίνδυνο χιονοστιβάδων ενόψει περαιτέρω χιονόπτωσης και ανέμου.

Στο Τιρόλο, δύο τουρίστες ηλικίας 29 και 33 ετών βρέθηκαν νεκροί στο Sankt Anton am Arlberg την Κυριακή, ενώ ένας ακόμα 62χρονος σκιερ βρέθηκε νεκρός στο Kaunerberg. Παράλληλα, στο Ανατολικό Τιρόλο, ο οδηγός ενός εκχιονιστή έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Ένα πέμπτο άτομο έχασε τη ζωή του σε χιονοστιβάδα στο Längenfeld στο Ötztal την περασμένη Κυριακή.

Κατολισθήσεις στο Περού

Σειρά κατολισθήσεων σημειώθηκαν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στη νότια περιφέρεια Αρεκίπα του Περού και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους, ενώ δύο ακόμη αγνοούνται και 20 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μέχρι τώρα ανέρχεται σε 15», τόνισε το εθνικό ινστιτούτο πολιτικής προστασίας στην Αρεκίπα, περιοχή που σάρωσαν κατολισθήσεις λάσπης και βράχων την Κυριακή, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω Twitter πως έστειλε στην περιοχή ελικόπτερα, σκηνές, δεξαμενές νερού, αμμόσακους και προσωπικό ειδικευμένο στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Κίνδυνος για τσουνάμι στην Ιταλία

Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, η ιταλική Πολιτική Προστασία προειδοποίησε τους κατοίκους νοτιοανατολικών περιοχών της χώρας για κίνδυνο να χτυπήσει τσουνάμι.

Συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να απομακρυνθούν προσωρινά από παραθαλάσσιες περιοχές, να καταφύγουν σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η ιταλική Πολιτική Προστασία θύμισε πως ακόμη κι ένα κύμα ύψους μισού μέτρου μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες και ισχυρά ρεύματα. Πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να ενημερώνει τους πολίτες για την εξέλιξη της κατάστασης.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

15/03/2024
14/03/2024
13/03/2024
12/03/2024
11/03/2024
08/03/2024